Sözcü Gazetesi'nin haberine tarafından obezite oranının 1993'ten beri hemen hemen ikiye katlanması ve COVID-19'un bu sorunu yaşayan kişilerde fazla daha önemli bir şekilde ilerlemesi birtakım önlemlerin alınmasını da gündeme getirdi.

Boris Johnson, COVID-19 nedeniyle yaşadığı sıkıntılı günlerden sonra obezite konusunda sert tedbirler alınmasını öğüt etti. Yağlı ve sağlığa zararlı yiyeceklerin reklamlarının internette ve akşam saat 9'dan önce televizyonda yayınlanmasına yasaklanmış getirilmesi için araştırmalar başladı.

KURALLAR BARLAR İÇİN GEÇERLİ OLMAYACAK

Yeni yasayla beraber restoran zincirlerinin menülerine kalori sayıları koyması gerekecek, fakat bakanlar, alkolün obeziteye nispeten ufak bir katkıda bulunduğu sonucuna vardıkları için aynı koşul barlarda geçerli olmayacak.

Johnson, sektörden ve bu dek geniş kapsamlı bir hareket için yeterli kanıt olmadığı konusunda ısrar eden reklamcılardan gelen protestolar sebebiyle bu yasaklanmış konusunda tereddütler yaşıyordu. Ama Kraliçe’nin dün yapmış olduğu konuşmada sağlıksız gıda yasağından bahsetmesi çalışmaları hızlandırmasını sağladı.

İnternette bulunan reklamlar için sıkı bir yasaklanmış getirmeyi planlayan hükümet, televizyon ve internette yer alması yasaklanacak abur cuburların kapsamını devretmek için çalışmalara devam ediyor.

YASAKLA İLGİLİ TEREDDÜTLER VAR

Eleştirmenler, kuralların çok sıkı çizilmesi halinde avokado, somon füme, humus, tereyağı, peynir ve bir takım meyvelerin de reklamlarının yasaklanabileceğini söylüyor.

Reklam Standartları Kurumu da yasak zarfında; şirketlere kuralları ihlal eden reklamları kaldırmalarını söylemekten sorumluluk sahibi olacak ve kurala tutarsız davranmaya devam edenlere yaptırımlar uygulanabilecek.

Hükümet kadar dün yayınlanan belgelerde şu ifadelere yer verildi: “İnsanların sağlıklı bir kiloya ulaşmasına ve bunu korumasına yardım etmek, ülkemizin sağlığını iyileştirmek için yapabileceğimiz en manâlı şeylerden biri. Pozitif şişman veya obezite ile yaşamış halk, COVID-19 nedeniyle ağır hastalık ve vefat riski aşağıda.”

Reklamcılık Derneği başkanı Stephen Woodford, yasakların obezite ile mücadelede etkisiz olacağını söyledi. Woodford sözlerine şöyle devam etti: “Ülkenin olumlu bir fark yaratacak dengeli, sürekli ve kanıtlanmış politik müdahalelerine ihtiyacı var. Yasaklanmış, obezite düzeylerini azaltmayacak; oysa işleri riske atacaktır.”

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/ingiltere-abur-cubur-reklamlarina-savas-acti-haberi-532572