Habertürk'ün haberine kadar Almanya’da yeni herif koronavirüs (Kovid-19) kısıtlamaları sıkılaştırılarak 16 Aralık’tan beri yürürlükte olan mevcut tedbirlerin süresi 31 Ocak'a dek uzatıldı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, eyalet başbakanlarıyla video konferans yoluyla yaptığı toplantıda mevcut Kovid-19 kısıtlamalarını değerlendirdi.

Merkel, Bavyera Eyaleti Başbakanı Markus Söder ve Berlin Eyaleti Başbakanı Michael Müller ile Başbakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, İngiltere’de görülen Kovid-19'un değişim geçiren ve daha süratli yayılan yeni türünün ortaya çıktığına dikkati çekti.

"Burada yeni ve özel bir şart oluştu." diyen Merkel, Kovid-19'un bu yeni türüne ilişkin fazla dikkat etmek gerektiğini kaydetti.

Aralık’tan bu yanlamasına geçerli olan tedbirleri ay ardına kadar uzatma ve bir takım alanlarda tedbirleri sıkılaştırma kararı aldıklarını anlatan Merkel, bu bağlamda millet arasındaki temasların daha da kısıtlanacağını kaydetti.

Şansölye Merkel, alınan tedbirler zarfında bir hane halkının hane dışından maksimum bir kişiyle bir araya gelmesine müsade verileceğini aktardı.

İş yerlerindeki kantinlerin kapatılacağını bildiren Merkel, işverenlere de çalışanlarına evden alıştırma imkanı verme çağrısında bulundu.

ALMANYA'DA 31 OCAK'A KADAR GEÇERLİ OLACAK KISITLAMALAR

Ülkede 31 Ocak’a dek geçerli olacak kısıtlamalar kapsamında, son 7 günde 100 bin kişide 200'ün üstünde yeni olgu tespit edilen bölgelerde halk ikamet ettikleri yerden maksimum 15 kilometre uzaklaşabilecek. İşe gitmek ve hekim ziyareti gibi geçerli sebepler, bu kısıtlamanın dışarıda tutulacak.

Hala salgından maksimum etkilenen yerler olduğuna sinyâl edilen ihtiyar bakımevlerinde özel koruma önlemleri alınacak.

İlk olarak İngiltere’de görülen Kovid-19'un değişim geçiren ve daha çabuk yayılan yeni türünün bulaşma zinciri daha sıkı peşine düşüp takip edilecek.

Okullar ve kreşler, 31 Ocak’a değin kapalı tutulacak.

Risk bölgelerinden Almanya’ya giriş yapanlar için 11 Ocak’tan itibaren "2 test stratejisi" uygulanacak.

Buna tarafından, ülkeye girişte ya da ülkeye girmeden 48 saat önce Kovid-19 testi yapılması gerekiyor. Ardındaki ülkeye gelen kişinin 10 günlük karantina süresi başlıyor.

5 gün sonradan yaptırdığı Kovid-19 testi negatif çıkması durumunda karantina sonlandırılabilecek.

Esas ihtiyaçların satıldığı meslek yerleri dıştan bütün mağazalar kapalı tutulacak. Benzin istasyonları, oto tamircileri, eczaneler, gözlükçüler, bankalar gibi iş yeleri açık kalacak.

Güzellik merkezleri, berber, kuaför ve masaj salonları ile dövmeciler iyice kapatılacak.

Kapatılan bar ve restoranlar gibi işletmeler paket servisi yapabilecek.

Kamusal alanında içki tüketimi yasaklanacak.

Olgu sayılarının yüksek olduğu bölgelerde yerel yönetimler ilave önlemler alabilecek.

Başbakan Merkel ve eyalet başbakanları tedbirleri değer biçmek için 25 Ocak’ta bitmiş bir araya gelecek.

İNGİLTERE'DE ÜÇÜNCÜ DEFA ULUSAL KARANTİNA

İngiltere'de yeni herif koronavirüsün (Kovid-19) daha çabuk yayılan bir türünün vakaları artırmasının arkasından üçüncü defa ilan edilen ve şubat ayının ortalarına kadar devam edecek milli karantina uygulaması başladı.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, dün yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, Kovid-19 mutasyonunun dağılma hızını görmenin hem moral bozucu keza de üzüntü verici olduğunu söylemişti. Johnson, bilim insanlarının bu türün yüzde 50-70 daha pozitif bulaşıcı olduğuna inandığını ve bu nedenle insanların virüse yakalanma olasılıklarının fazla daha yüksek olduğunu vurgulamıştı.

Daha önce alınan sıkı önlemler zarfında esas gereklilik malzemeleri ve eczanelerin dışında bütün meslek yerlerinin kapalı olduğu başkent Londra'da, karantinanın başlamasıyla cadde, meydan ve metrolar sessizliğe büründü.

Kaynak: www.sacitaslan.com