İnsülin vücudumuzda üretilen; karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmamızı aranjör bir hormondur. Yemek yedikten sonra kan şekerimizin yükselmesinin peşinde, pankreasımızdan insülin salgılanıp kana salınmaya başlar. İnsülin hücrelerimize enerji sağlamak için kandaki dekstroz formunda olan şekerin hücrelerimize iletilmesini karşılayan hormondur. Olağan dinç bir insanda kan şekeri ve kan insülin seviyesi dengeli bir şekilde kanda bulunur. Kan dekstroz ve kan insülin seviyelerimizin birbiriyle düzenli ve dengede olması enerji metabolizmamızın sağlıklı olduğunu gösterir.

İNSÜLİN DİRENCİ NEDİR?

İnsülin direnci; pankreasın vücudun ihtiyacı olan kalitede insülin üretememesi ile başlar. Bunun sonucu kan şekeri yüksek seviyelerde kalır. Pankreas yüksek olan kan şekerini düşürmek, hücrelere enerji karşılamak için daha çok insülin üretmesi sonucu gelişir. İnsülin direncinde kanda çok ve tesir seviyesi düşük insülin bulunur.

İNSÜLİN DİRENCİNDE NELER OLUR?

Pankreasımız hücrelerimize glikoz ulaştırmak için daha pozitif insülin üretmeye başlar. Vücudumuzun bu şekilde fazla insülin üretme çabası sonucu pankreasımız fazla yıpranır ve bir zaman daha sonra tatmin edici miktarda insülin üretemez hale kazanç. Kan şekerimizin yüksek seviyelerde kalmasıyla şeker hastalığı ve şeker hastalığına adım atılır. İnsülin direnci aynı zamanda artı yağ depolanmasını da teşvik ettiği için, obezite ve yürek hastalıkları için manâlı bir tehlike faktörüdür.

İNSÜLİN DİRENCİNİN SEBEPLERİ NELERDİR?

İnsülin direncinin gelişmesinde kalıtımsal ve çevresel faktörler etkilidir. Bazı ilaçlar da insülin direncini tetikleyebilir.

İnsülin direncini meydana getiren sebepler;

· Metabolik sendrom (bel çevresinde aşırı yağlanma, yüksek kolesterol, yüksek trigliseritler, yüksek kan basıncı ile karakterize)

· Obezite (Ceset kitle indeksinin 30 üzeri olması)

· Gerginlik

· Dingin, inaktif bir yaşam tarzı

· Fazla şişmanlamak, aşırı şişman olma durumunu sürdürmek

· Steroid kullanımı

· Bazı ilaçlar

· Uyku problemleri, uyku apnesi

· Sigara kullanmak

İNSÜLİN DİRENCİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

1- Cildinizde lekelenmeler olabilir: Cildimize renk veren pigmentin artışına alt koyulaşma görülebilir. Bilhassa boyun, koltuk altı, kasık ve eklemlerin iç kısımlarında görülür.

2- Yok Yere hızlı şişmanlamak, zor kilo vermek ya da kilo verememek: Besin alışkanlıklarınızda her hangi bir değişim olmamasına rağmen kilo alıyorsanız, sağlıklı bir perhiz yapıyor ve kilo veremiyorsanız insülin direnciniz yüksek olabilir.

3- Bayanlarda regl- adet düzensizliği ve aşırı tüylenme: Adet düzensizliğiniz varsa ya da hiç adet görmüyorsanız mutlaka insülin direnci yönünden değerlendirilmelisiniz.

4- Karaciğer yağlanması: Yağlı karaciğer İnsülin direncinde sık görülen bir durumdur. Karaciğerde iltihaplanmaya bile sebep olabilir.

5- Açlık – fazla ve kontrolsüz iştah - doyamama – kan şekerinde düşmeler: Bilhassa unlu, şekerli yiyecekler, tatlılar tükettikten daha sonra takâtsizlik, uyku hali, çabuk sinirlenme, yeme-içme krizleriniz oluyorsa...

İNSÜLİN DİRENCİNİ KIRMAK İÇİN NE YAPMALIYIZ?

İnsülin direncine karşı; İnsülin direncinin tedavisinde yaşam tarzı değişiklikleri olmazsa olmazdır. Direnci yenmek için insülin seviyelerini azaltmak ve hücrelerin insüline olan duyarlılığını arttırmak gerekir.

Bunun için;

· Harekete geçin; İnaktif bir yaşam insülin direncini tetikler ve direnci yaralamak için de mutlaka çalışma yapmalısınız. Mümkünse her gün asgari 30 dakika olacak şekilde orta şiddette yürüyüş gibi kardio alıştırma yapın.

· Gıda şeklinizi ve içeriğini masaya yatırın. Özellikle tükettiğimiz karbonhidratların türü çok manâlı. İnsülin seviyemizin dengelenmesi için; Karışık karbonhidratlardan (tam tahıllar, kuru baklagiller, sebze ve meyveler) enerji ihtiyacımızı sağlamalı, basit karbonhidrat içeren şekerli gıdalardan ve tatlılardan uzakta durmalıyız. Yüksek lif içeriğine sahip bir beslenme düzeni izlemeliyiz. Öğünlerimiz karbonhidrat, protein ve yağ açısından yeterli olsun.

· Gerekiyorsa hekim kontrolünde ilaç kullanmalısınız. Kronikleşmiş insülin direnci tedavisinde en etkin yöntem; perhiz + fiziki aktivite + hap tedavisi kontrollü bir şekilde birlikte sürdürülmelidir.

Nil ŞAHİN GÜRHAN / AKŞAM GAZETESİ

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/insulin-direnciniz-oldugunu-nasil-anlarsiniz-haberi-529268