Sözcü Gazetesi'nin haberine tarafından İran’ın eski dini lideri Ruhullah Humeyni'nin 1989'da hakkında ölüm fetvası verdiği Hint asıllı yazar Salman Rüşdi’nin cuma günü New York'ta katıldığı bir etkinlikte bıçaklı saldırıya uğramasının yankıları sürerken, İran Dışişleri Bakanlığı'ndan tanımlama geldi.

Bakanlık, saldırının tek sorumlusunun Rüşdi'nin kendisi ve destekçileri olduğunu belirtti. İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Nasır Kenani, “İfade özgürlüğü, Salman Rüşdi'nin yazılarında dine hakaret etmesini mazur göstermez. Salman Rüşdi İslami değerlere hakaret ederek halkın öfkesini üzerine çekti ve 1,5 miyar Müslüman'ın kırmızı çizgilerini çiğnedi” dedi. Kenani, saldırıyla ilgili İran'a karşın suçlamaları da “kabul edilemez” diye niteledi ve saldırıyla ilgili medyada yer alan bilgilerden fazlasını bilmediklerini söyledi.

Meşhur yazan 1988'de yayınlanan Iblis Ayetleri kitabı nedeniyle bir takım Müslüman çevrelerde tepki çekmiş, Humeyni de 1989’da yayınladığı fetvayla Rüşdi'yi öldürme çağrısında bulunmuştu. İran hükümeti 1998'de fetvaya desteğini geri çekmişti.

Rüşdi'ye bıçakla saldıran kişinin Lübnan asıllı Hadi Matar olduğu açıklanmış, Lübnan'da İran'a yakın Hizbullah örgütü de yayınladığı açıklamada Matar için “kahraman” ifadesini kullanmıştı.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/irandan-flas-salman-rusdi-aciklamasi-haberi-552956