Sözcü Gazetesi'nden Açlık Güvemli'nin haberine tarafından Bakanlar Kurulu kararıyla 2016 yılında tehlikeli bölge ilan edilen İstanbul Sarıyer'deki Çamlıtepe (Derbent) ve Darüşşafaka mahallesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan imar planları 2019 yılının eylül ayında itirazlar için askıya çıkarılmıştı.

280 bin metrekarelik alanı ilgilendiren planlara askı sürecinde İSKİ itiraz etti. Bakanlık, İSKİ'nin itirazı yerinde bularak planda gerekli değişiklikleri yaptı ve 22 Ocak 2021 tarihinde onayladı. Planlar değiştirme sonrası her yerde askıya çıkarıldı.

EV VE PARK ALANI DEĞİŞTİ

Askıya çıkarılan plana kadar İSKİ'nin itirazı doğrultusunda konut ve park alanı için ayrılan alanlarda değişikliğe gidildi. Mahallede konut için ayrılan 192 bin metrekarelik alan 189 bin metrekareye düşürüldü. 31 bin 300 metrekarelik park ve yeşil alan oranı da 34 bin metrekareye çıkarıldı.

PLANLAR NE İÇERİYOR?

1960'lı yıllardan beri yıkımlara boyun eğmez, 1970'li yıllarda çekilen Yeşilçam filmlerine set olan İstanbul'un en ünlü gecekondu mahallesi Derbent'in imar planları bakanlık göre 2019 yılında hazırlanmıştı.

Toplam 1600 adet imar mevzuatına aykırı gecekonduların bulunduğu mahalledeki parseller; Maliye Hazinesi, İBB, Oto Sanatkarları Ev Inşa Kooperatifi ve Darüşşafaka Cemiyeti'ne ait.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Şehirsel Değişim Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün 2017 tarihli yetkilendirme yazısı ile tehlikeli alanda gerçekleştirilecek uygulamalar için İBB Başkanlığı geçici olarak yetkilendirilmişti. Plana tarafından riskli bölge içerisinde İBB mülkiyetindeki parsellerde bulunan vatandaşlar için en yakın rezerv (yeni) konut alanında geçici konut yapımı sağlanacaktı.

Boşaltılacak alanda ise daha alçak yapısıyla birlikte anahtar teslim yapılacak sosyal konutlar Derbent Mahallesindeki vatandaşlara verilecek. Gecekondu sakinlerinin tahliyesi esnasında taşınma masrafları karşılanacak ve kiracılara 1 yıllık kira bedeli ödenecek. Plana göre mahalleye yüzde 15 inşaat hakkı ve 5 kat doruk sınırı getirilmiş durumda.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/iski-itiraz-edince-park-alani-artti-konut-alani-daraldi-haberi-529313