Lafçı Gazetesi'nden Erdoğan Süzer'in haberine göre hükümetin işsizleri sanki geçici işlerle meşgul etmek için uyguladığı Cemiyet Bereketine Programları TYP kapsamına coronavirüs hizmetlerinde çalışmak koşuluyla işsiz sürücüler de ilave edildi. İŞKUR, rakamları 100 bine yanaşan işsiz sürücüler arasından uygun olanları seçip Sağlık Bakanlığı'nın emrine verecek. Sağlık Bakanlığı, işsiz sürücüleri salgın bitene kadar coronavirüsle gayret hizmetlerinde çalıştıracak. Sürücülerin ücretini ise devlet değil, İşsizlik Sigortası Fonu ödeyecek.

Türkiye İş Kurumu'nun İŞKUR Resmi Gazete'de yayımlanan ve Faal İşgücü Hizmetleri Yönetmeliği'ne geçici bir madde ilave eden tertip etmesiyle Cemiyet Bereketine Programları'nın kapsamı azıcık daha da genişletildi. Yeni tertip etmeye göre İŞKUR, coronavirüs salgını vaktince, Sağlık Bakanlığı ile bakanlığa bağlı tüm teşkilatların salgınla gayret faaliyetlerine ait yürüttükleri kamu hizmetlerinin desteklenmesi emeliyle sürücülük işine müteveccih TYP tertip edebilecek.

SALGIN 9 AYDA BİTMEZSE 

Buna göre, İŞKUR'a kayıtlı olup iş bulmakta eforluk sürükleyen işsiz sürücüler TYP kapsamında Sağlık Bakanlığı'nın yürüttüğü coronavirüsle gayret çalışmalarında en fazla 9 ay zamanla çalışacak. Salgının 9 aydan daha uzun zaman devam etmesi halinde geçici çalıştırılan sürücüler yine iş bulma umuduyla konutlarına dönecek, onların yerine yeniden en fazla 9 ay zamanla çalıştırılmak üzere İŞKUR'a kayıtlı işsiz sürücüler sevk edilecek.

İşsizlik çoğaldıkça ve süresi uzadıkça devamlı kapsamı genişletilen TYP'larda 2014'ten bu yana 1 milyon 870 bin 456 işsize geçici iş ve ücret sağlandı.

100 BİNDEN FAZLA İŞSİZ SÜRÜCÜ VAR

İŞKUR'un bilgilerine göre 2019 sonu haysiyetiyle 622'si bayan olmak üzere toplam 92 bin 796 işsiz sürücü iş arıyor. Bu rakamın coronavirüs salgınının tesiriyle 2020'de 100 binin üzerine çıktığı varsayım ediliyor. Üstelik İŞKUR'a kayıtlı olmayan işsiz sürücüler bu rakama dahil değil.

İŞKUR'a kayıt yaptırmayan işsiz sürücüler ise bu program kapsamında çalıştırılamayacak. İŞKUR, bayan, 35 yaş üstü, manili, daha önceki kararlı ve terörle gayret etmiş kayıtlı işsiz sürücüler arasından kura veya liste usulüyle tercih yapıp işsiz sürücülerin adlarını Sağlık Bakanlığı'na yollayacak.

Kaynak: www.sacitaslan.com