Lafçı Gazetesi'nin haberine göre Ankara’da 65 yaş ve üstü yurttaşların caddeye çıkma saatleriyle alakalı yapılan tertip etmenin ardından İstanbul’da da eş uygulamaya geçiliyor.

65 yaş ve üzeri yurttaşların dışarı çıkma saatleri 12 Kasım Perşembe gününden itibaren sosyal mesafeye uymak ve maske takmak şartıyla 10:00-16:00 saatleri olarak yine tertip edildi.

İstanbul Valiliği’nin mevzuyla alakalı açıklamasında şöyle denildi:

"İstanbul Umumi Hıfzıssıhha Meclisi 10.11.2020 Salı günü saat: 19:00'da yaptığı buluşmada;

* Koronavirüs salgınının cemiyet sıhhati ve kamu kumpası açısından oluşturduğu tehlikeyi idareme, sosyal yalıtımı temin, fiziki mesafeyi koruma ve hastalığın yayılım süratini hakimiyet altında yakalama emeliyle Sıhhat Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Heyetinin teklifleri, Sayın Cumhurbaşkanımızın yönergeleri, İçişleri Bakanlığı genelgeleri güzergahında yaşamın her alanında uyulması gereken kaideler ve ihtiyatlar alınmakta ve uygulanmaktadır.

* Ülkemizde devam eden hakimiyetli sosyal yaşam yarıyılının esas ilkeleri olan paklik, maske ve mesafe kaidelerinin uygulanmasının yanı gizeme, hastalığın bulaşma tehlikeyi, salgının seyri ve muhtemel tehlikelerin eksiltilmesi emeliyle;

* Şehir Umumi Hıfzıssıhha Kurulunca alınan 10.06.2020 tarih ve 56 rakamlı kararda “65 yaş ve üzeri yurttaşlarımızın her gün 10:00­ 20:00 saatleri arasında sosyal mesafe kaidesine riayet etmek ve maske takmak kaydıyla dışarı çıkabileceklerine” karar verilmişti.

* Heyet tarafından salgınla çaba kapsamında bu husus tekerrür değerlendirilerek; “65 yaş ve üzeri yurttaşlarımızın her gün 10:00 ­16:00 saatleri arasında, sosyal mesafe kaidesine riayet etmek ve maske takmak kaydıyla dışarıya çıkabileceklerine, 65 yaş ve üzeri yurttaşlarımızın bu saatler dışında caddeye çıkmalarının kısıtlanmasına” karar verilmiştir.

* Günün 10:00-16:00 saatleri dışında caddeye çıkma kısıtlaması olan 65 yaş ve üzeri yurttaşlarımızdan;

* Kamu vazifesinin kaliteyi, mevcut vaziyetin aciliyeti ve kamu hizmetinin aralıksızının sağlanmasında hizmetine gereksinim dinlenecek hekimler, sıhhat çalışanları, eczacılar, tercihle iş başına gelmiş kamu vazifelileri, sosyal hizmet kuruluşlarının personeli vb. olmak üzere kamu vazifelileri,

* Firma sahibi, esnaf, tüccar, sanayici, çiftçi, özgür iş sahipleri ile çalışanlardan faal sigortalılıklarını gösteren SGK hizmet dokümanı, ödenti kaydı, işletme yetki dokümanı, oda veya birlik kimliği vb. dokümanlardan biriyle belgeleyenler ile iş odaları başkanlarının muaf yakalanmasına,

* Kararın İstanbul genelinde 12.11.2020 Perşembe gününden itibaren uygulanmaya başlanmasına,

Alakalı müesseselerce kararın yetersizsiz bir biçimde yerine getirilmesinin sağlanmasına, önlemlere ters hareket edenlere Umumi Hıfzıssıhha Yasasının 282'nci maddesi gereğince yönetimsel para cezası uygulanmasına, mevzusu kabahat teşkil eden tavırlara ait Türk Ceza Yasasının 195 inci maddesi kapsamında adli operasyonların başlatılmasına karar verilmiştir."

Kaynak: www.sacitaslan.com