Sözcü Gazetesi'nden Nuray Tarhan'ın haberine tarafından salgında öteki insanlardan izole olma ihtiyacıyla birlikte yükselen müstakil konut sahibi olma talebi İstanbul'daki bir takım ilçelerde villa fiyatlarını uçurdu. Temmuz ayı itibarıyla son bir yılda müstakil konut sayısının yoğun olduğu ilçelerde konut fiyatları hemen hemen yüzde 50 büyüme gösterdi. Fiyat artışında Adalar yüzde 49'la ilk sırada gelirken, onu yüzde 46 ile Şile, yüzde 38 ile Büyükçekmece, yüzde 37 ile Sarıyer, yüzde 35 ile Eyüpsultan izledi.

ŞİŞLİ'DE %30'U AŞTI

Re/Max Bento Gayrimenkul Danışmanı İbrahim Cem Turhan, son bir yılda İstanbul'da ev fiyatlarının ortalama yüzde 20-25 arttığına dikkat çekerek, “Satılık konutların sıradan metrekare bölüm fiyatı haziran sonu itibarıyla sıradan 5.600 lira civarında. Oysa bu rakamlar ilçe ve mahalle bazında daha aşağıda ya da fazla daha yukarıda olabiliyor. Örneğin, yabancıların yoğun ilgi gösterdiği bazı mahallelerde fiyatlar yüzde 30'un üstünde arttı. Örneğin, Şişli'de ortalama metrekare fiyatı 6.500 lira iken Fulya'da 8.500 lira olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

İstanbul'da satılık konutların amortisman sürelerinin takriben 22 sene olduğunu vurgulayan Turhan, “Bu daha önce 15 yıl civarındaydı. Ne eyvah fakat derhal yatırım açısından fazla akla uygun değil. Bu da fiyatların ne değin kontrolsüz yükseldiğine bir diğer örnek” diye konuştu.

İRANLILAR ÖNE GEÇTİ

Son 10 yılda mal alımında öne meydana çıkan Arapların yerini İranlıların almaya başladığını vurgulayan Turhan, şunları söyledi:

“Yılın birincil 6 ayında İstanbul'da yabancılara toplam 10.108 adet konut satışı gerçekleşti. Geçen yılın ilk 6 ayında yapılan satış adedi ise 6.902 idi. 2 yılda gerçekleşen yüzde 46.4 oranındaki artışın pandeminin etkilerinden biri olduğunu düşünüyoruz. Hayatın yavaş yavaş normale dönmeye başlamasıyla ve bu rakamlara baktıkça ayrıca yerli hem de yabancı alıcılar tarafında gayrimenkule olan talebin daha da artmasını ummak hayret verici olmaz.”

Yüksek enflasyon, tasarrufları döviz ve gayrimenkule yönlendirdi

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Binhan Elif Yılmaz, TL'nin dolar karşısındaki değer kaybının son 16 ayda yüzde 41'i bulduğunu belirterek, “Para politikasının enflasyonu hedeflenen düzeye getirmekten çok uzakta olduğu inancı yerleşti. Enflasyonun artacağına karşın beklentiler tasarrufları TL'den uzaklaştırırken, döviz, altın, kripto para, gayrimenkul gibi varlıkların tercih edilmesine yol açtı” dedi.

Düşük faizli kredilerin de talebi artırdığını gösteren Yılmaz, şunları söyledi:  “Karantinada dairelerde sıkışanlar için bahçeli evler, evden çalışanlar için yazlıklar çekici ülkü geldi. Menkul kıymetler ve diğer varlık fiyatlarının şişmesinin eşlik ettiği bu ortamda ev talebi artarken fiyatlar da yükseldi. Nisan 2020'den Nisan 2021'e değin metrekare fiyatlarındaki aylık çoğaltma yüzde 2.5 oldu.”

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/istanbulda-villalara-salgin-piyangosu-vurdu-haberi-535767