Lafçı Gazetesi'nin haberine göre ülkemizin kuzey, iç ve batı kesimlerinin parçalı ve yer yer çok bulutlu, Marmara, Ege, Batı Akdeniz, İç Anadolu'nun kuzeybatısı ve Batı Karadeniz ile Kırşehir, Yozgat, Amasya, Samsun, Çorum, Tunceli, Bingöl, Erzurum ve Kars etraflarının aralıklı sağanak ve gök hengameli sağanak yağışlı, değişik yerlerin az bulutlu ve sarih geçeceği hipotez ediliyor.

Hava sıcaklığının kuzey ve iç kesimlerde 2 ila 4 derece eksileceği, değişik yerlerde ehemmiyetli bir farklılık olmayacağı hipotez ediliyor. Rüzgarın ise genellikle güney ve güneybatı, batı kesimlerde batı ve kuzeybatı istikametlerden hafif, ara gizeme orta güçte, Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun kuzeyinde güçlü 40-60 kilometre/sa olarak eseceği hipotez ediliyor.

İSTANBUL VE 8 İLE SAĞANAK YAĞIŞ İHTARI

Meteoroloji’den yapılan açıklamada “30.10.2020 Cuma günü ülkemizin kuzeybatı kesimlerinde görülecek sağanak ve yer yer gök hengameli sağanak yağışların öğle saatlerinden itibaren İstanbul, Marmara'nın doğusu Bursa, Yalova, Kocaeli, Sakarya, Bilecik ile zamanla Batı Karadeniz'in kıyı kesimlerinde Düzce, Zonguldak, Bartın güçlü 21-50 kilogram/m2; İstanbul'un Anadolu Yakasının kuzey kesimleri ile Kocaeli'nin Aldata, Sakarya'nın Kaynarca ve Ferizli ilçelerinde yer yer çok güçlü 50-75 kilogram/m2 olması beklendiğinden su baskını, yıldırım, erişimde aksamalar gibi negatifliklere karşı dikkatli ve temkinli olunmalıdır” denildi.

SARI VE TURUNCU ALARM VERİLDİ

Öte yandan Meteoroloji’nin MeteoUyarı sistemine göre Antalya, Kocaeli, Zonguldak, Yalova, Bilecik, Bursa, İstanbul, Sakarya ile Bartın için sarı, Burdur ve Isparta için de turuncu alarm verildi.

İhtarların bugün için geçerli olduğu kaydolunurken gök hengameli sağanak yağışın tesirli olacağı ifade edildi.

SARI VE TURUNCU ALARM NEDİR?

Meteoroloji, sarı alarm için yaptığı açıklamada “Hava vaziyeti potansiyel risklidir: Hipotez edilen meteorolojik hadise olağandışı olmamakla beraber, meteorolojik koşullardan etkilenebilecek faaliyetler mevzusunda dikkatli olunmalıdır”, turuncu alarm için yaptığı açıklamada ise “Hava vaziyeti risklidir: Hipotez edilen meteorolojik hadise sıklıkla görülmemektedir. Zarar ve kayıpların oluşması olasıdır. Çok temkinli olmalı, aktüel meteorolojik şartlar ve varsayımlar takip edilmelidir” ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: www.sacitaslan.com