Sözcü Gazetesi'nden Özlem Güvemli'nin haberine tarafından İstanbul Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Adalar’da faytonculuğun kaldırılmasının arkasında sahiplendirilen atlara ilişkin  “Bakanlık çip taktı, takip etmiyor. Sahiplendirme işlemini beraber yaptık” sözleriyle ilgili yazılmış yorumlama yaptı.

İddiaların gerçek dışı olduğu savunularak “İBB’nin atları sahiplendirme aşamasında Bakanlığımız ya da İstanbul Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’müzün tek görevi; Baytar Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu gereği, Adalar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce zorunlu sıhhat kontrolleri yapılarak, ‘Yurt İçi Baytar Sağlık Raporu' düzenlemektir. Başkaca herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır” denildi.

“MESULIYET HAYVAN SAHİPLERİ VE İBB'DE”

Açıklamada, il müdürlüğünün üstüne düşen bu görevi yerine getirdiği kaydedilerek “Bundan sonraki mesuliyet en ince ayrıntısına kadar hayvan sahiplerinin yani İBB ve atları sahiplenen kurum, kuruluş ve kişilerin uhdesindedir” denildi.

“DENETİM VE DENETIM BİZDE DEĞİL”

861 atın, İBB yetkililerinin belirlediği kriterlere kadar kurum, kuruluş ve kişilere gönderildiği anlatılarak şunlar kaydedildi:

* Sahiplendirilmiş atların ‘teftiş ve kontrolü' Sayın İmamoğlu’nun iddia ettiği gibi İl / İlçe Tarım Orman Müdürlükleri yetkisinde değildir.

*Bahse konu atlar İBB tarafından gücenmiş ve İBB uhdesine geçmiş atlardır. Adalar’daki atların sahiplendirilmesinde İBB ve sahiplenenler aralarında ‘At sahiplendirme taahhütnamesi’ imzalanarak,  iki taraf arasındaki sorumluluk ve taahhütler kayıt altına alınmıştır.

“ÇİPLER İLE TAKİP OLASI DEĞİL”

Yorumlama atlara takılan çiplerle ilgili de veri verildi. Adalar'da bulunan bütün atlara; 2011 yılından itibaren çip takıldığı açıklama edildi. Takılan çiplerin, atların “tanımlama numarasından” ibaret olduğu,  “uzak ya da uydudan izlenmesi” gibi bir koşul söz konusu olmadığı kaydedilerek “Çip okuyucular, atların boynuna yaklaştırıldığında okunmaktadır. Dolayısıyla Tarım ve Orman İl/İlçe Müdürlükleri’nin atların yerini bilmelerine imkân yoktur” denildi.

İMAMOĞLU NE DEMİŞTİ?

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, FOX TV'de konuyla ilgili yaptığı açıklamada “860 atı sahiplendirdik. Beraberce yaptık. Kurumların başvurularını aldık. Bize başvuran belediyelere, kurum ve kuruluşlara, STK’lara sahiplendirdik. Tarım Bakanlığı ile meslek birliği yaptık. Çip takıldı. Tarım Bakanlığı taktı. Nakliyesini biz üstlendik. Çip, Tarım Bakanlığı tarafından peşine düşüp takip ediliyor. Sayın Cumhurbaşkanı soruyor; ‘Nerede o atlar?' Tarım Bakanı; çıkıp izah etme yapsana. Her anına şahitler. Kayıp atlar varsa, bulacak Tarım Bakanlığı” demişti.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/istanbul-tarim-ve-orman-il-mudurlugunden-ekrem-imamogluna-yanit-haberi-532557