Milliyet Gazetesi'nden Mustafa Yılmaz'ın haberine göre zelzele açısından mahzurlu olan Sancaklı ile Bornova arasındaki cılız tabanlı tarım arazilerinde 8-9 katlı yapılara izin verilen 17 Haziran 1979’da kabul edilen imar tasarılarında hiçbir jeolojik ve jeoteknik etüt yapılmadığı ortaya çıktı.

İzmir’de Seferihisar sarihlerinde 30 Ekim’de alana gelen 6.9 büyüklüğündeki zelzele Sancaklı ve 2014 senesinden evvel Bornova hudutları içinde bulunan semtlerde imha ve acılara neden oldu. 115 can kaybı yaşandı. Binlerce aile konutsuz kaldı. 

Bir zamanlar tarım arazisi olan ve gevşek taban yapısı sebebiyle yüksek yapılaşmaya uygun olmayan Sancaklı ile Bornova arasındaki bölgenin imar tasarılarında hiçbir jeolojik ya da jeoteknik etüt dahi yapılmadığı ortaya çıktı. 18 Haziran 1979 tarihinde yarıyılın İmar ve İskan Bakanlığınca yapılan ve onaylanan 1/5000 ölçekli tasarıların bugün yaşanan imhalara neden olduğu belirtildi. Bu ana tasarılar doğrultusunda 1/1000 ölçekli imar tasarılarının da 17 Eylül 1980 tarihinde onaylandığı tanımlandı. Bu tasarılarla 8-9 katlı yapıların cılız tabanlı arazilerde inşa edilmesinin önünün açıldığı vurgulandı.

Tasarı anekdotlarında ovada yapılaşma olması gerektiği belirtiliyor

Sancaklı ve Bornova’nın bir kısmını içeren tasarı anekdotlarında bugünkü yapıyı ortaya çıkaran ifadeler var. Mevzubahisi tasarı anekdotlarında, “Bornova ve Sancaklı’nın ovada bulunan kısımları, metropolitan merkez hudutları içinde kalabilecek biçimde tasarlanması lüzumludur” ifadeleri dikkat topluyor.

Kentin büyüme güzergahı olan batı istikametinde 

Bornova ve Sancaklı’da yaşayan binlerce İzmirlinin mukadderatını tanımlayan tasarılarda ayrıca şu ifadeler de var: “Kentin gelişimi batı istikametinde olmalıdır. Bornova’da idareyici merkez 2032 hektarlık alan kaplamaktadır. Önerilen yeni idareyici merkezi için 852 bin 600 hektar alanı kaplamaktadır. Önerilen Sancaklı Atatürk Sokağı ile makroformdaki İzmir-Bornova bölgesi sürükleyiciliği, iş ve ticaret bölgesini kentsel atardamara erişecektir.”

Kaynak: www.sacitaslan.com