Yüce Türk ordusu Başkomutan Gazi Mustafa Kemal'in “Ordular, birincil hedefiniz Akdeniz'dir, ileri'' emriyle 9 Eylül 1922 sabahı İzmir'e girdi. 3 yıl 3 ay 24 gün süren Yunan işgaline son verdi. Lozan Barış Antlaşması'na uzanan bütün özgür yolunu açtı.

Bugün, tarihi zaferin 99'uncu yıldönümü.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin işgalden kurtuluşunun 99'uncu yıldönümünü birbirinden renkli etkinliklerle kutlayacak. 350 metrelik dev bayrağın taşınacağı geleneksel Galibiyet Yürüyüşü ile başlayacak faaliyetler gün boyu devam edecek. Türk Yıldızları ve Solo Türk'ün nefes kesen gösterileri ile heyecan ve coşku doruğa ulaşacak.

İzmirliler, 350 metre uzunluğundaki dev Türk bayrağını birlikte taşıyacak.

Büyük gün, on binlerce İzmirlinin katılması beklenen Fener Alayı yürüyüşü ve 9 Eylül konseri ile son bulacak. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir'in bu anlamlı günü birincil günkü gurur ve heyecanla kutladığını, kazandığımız bağımsızlığı korumanın yolunun ise Mustafa Kemal Atatürk'ün ilkelerinden ayrılmamaktan geçtiğini söyledi. Soyer, “Dağlarında çiçeklerin açtığı, altın renkli güneşin sırmalar saçtığı, tarihin en onurlu ve en haklı başkaldırışının zaferle buluştuğu hoş İzmir, bir kere daha kurtuluş gününü kutluyor. 99'uncu kez aynı kibir ve heyecanla” dedi.

(Sözcü Gazetesi)

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/izmirin-dusman-isgalinden-kurtulusunun-99-yildonumu-haberi-538118