Sözcü Gazetesi'nin haberine kadar Trump dönemindeki izleri birer birer silen Başkan Biden, Trump’ın çıktığı küresel anlaşmalara geri dönüyor, kurduğu ilişkileri ise aksine çeviriyor. Biden, Trump’ın tersine Orta Doğu politikasında da ayrı bir yol izliyor.

ABD Başkanları’nın ilk önceliklerinden biri olan İsrail’le iletişimi geri plana atan Biden, bu kere rotasını Suudi Arabistan’a çevirdi. İngiltere’nin saygıdeğer gazetelerinden The Guardian’ın haberine kadar ABD Başkanı Biden, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman’ı gözden çıkardı.

Gazetenin haberine tarafından Biden, Suudi Arabistan’da Prens Selman’ı yok babası Kral Selman’ı muhatap alacak. Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jen Psaki, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Biden’ın Suudi Arabistan’la ilişkileri yeniden şekil verme niyeti olduğunu söylemişti. Psaki, “Başkan Biden, Suudi Arabistan’ın yeni hükümetle çalışma yaklaşımını görmek ve ilişkilerin nasıl şekilleneceğini değer biçmek istiyor” ifadelerini kullandı.

KAŞIKÇI RAPORU ETKİSİ

Biden’ın bu kararında, istihbarat servislerinin gelecek haftalarda açıklaması beklenen Cemal Kaşıkçı’nın ölümüne ilişkin raporunun da etkisi olduğu öne sürülüyor. Prens Selman, milletlerarası kamuoyunda İstanbul’daki Suudi Konsolosluğu’nda öldürülen Kaşıkçı olayında bir numaralı kesin olmayan olarak gösteriliyor.

35 yaşındaki Prens Selman, babası tahtta olmasına rağmen ülkesinde fiili olarak yönetimi sürdüren birey olarak görülüyor. Uluslararası diplomaside de dünya liderleriyle bir araya gelen Prens Selman, ABD’nin bu adımı aleyhinde tahttaki hakkını da kaybedebilir. Guardian, Biden’ın bu hamlesinin sembolik olarak kalmayabileceğini, Prens Selman’ın taht sırasındaki yerinin değiştirilmesi için zorlama kurabileceğini aktardı.

PRENS’E YATIRIM YOK

Carnegie Uluslararası Barış Vakfı Orta Doğu Programı Direktörü Michele Dunne, Biden yönetiminin bu hamlesinin birden artı sinyal içerdiğini söyledi.

Dunne, “ABD, Yemen savaşındaki kabahat ortaklığına bitirmek istiyor. İran’la bir anlaşmaya gelmek istiyorlar. Yeni bir sinyal olarak da yeni yönetimin Prens Selman’a yatırım yapmayacağını göstermek istiyorlar. Yönetimin endişeleri, istihbarat servislerinin Kaşıkçı raporundan daha derin olabilir. Tüm dünya Prens Selman’ın ne dek aldırışsız ve acımasız olduğunu gördü” dedi.

‘KRAL AKTIF ANCAK YAŞLI’

Suudi Kraliyet ailesine yakınlığıyla tanıdık meslek adamı Ali Shihabi, Politico’ya yaptığı durum değerlendirmesinde Kral Selman’ı ‘faal fakat oldukça ihtiyar’ olarak nitelendirdi. Shihabi, “O bir yönetim kurulu başkanı gibi.Günlük işlerin ve sorunların içine dahil değil. İşlerin geldiği son noktada doğruca Prens Muhammed bin Selman’la konuşmak isteyecekler” ifadelerini kullandı.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/joe-biden-prens-selmanin-ipini-cekti-haberi-528802