JÜPİTER’İN MİRASI

İskoç çizgi roman sanatçıları Mark Millar ve Frank Quitely’nin benzer adlı çizgi roman serisinden uyarlanan Jüpiter’in Mirası (Jupiter’s Legacy), Netflix orijinal yapımı olarak platformdaki yerini aldı. Ilk Önce basmakalıp bir süper kahraman dizisi algısı yaratsa da, gerçekten bundan fazla daha fazlasını vaat ediyor. Ana hikâye ve flashback elde etmek üzere iki koldan yürüyen hikâye anlatımında, sinematografik anlamda kullandığı çerçeve oranı ve yarattığı görsel atmosfer izleyiciyi içten etkiliyor. Keza; Amerikan tarihinde geçmişe dürüst nostaljik bir zaman yolculuğuna çıkarttığı flashback kısımlarında kayda değer tarihsel dokunuşlar yapıyor. Şöyle ama; ilk olarak izleyiciyi Sanayi Devrimi’yle büyük bir hesaplı güce ulaşmış olan Amerika’ya yolculuk yaptırdıktan daha sonra, devamında gelen bölümlerde Kuzey Amerika ve Avrupa’yı derinden etkileyen ve dünyanın geri kalanında da yarattığı ekonomik bunalım sebebiyle yıkıcı etkileri olan Büyük Bunalım (The Great Depression) dönemine sürüklüyor. Ardından kapitalist sistem içerisine kapılan Amerikan gençliğinin yaşadığı dejenerasyon ve afet, karakterler üzerinden ele alınıyor. Hikâyeyi işleyişi bakımından Jupiter’s Legacy dizisi; İngiliz çizgi roman yazarı Alan Moore ve sanatkâr Dave Gibbons‘ın, ABD tarihine postmodern bir bakışla farklı türde bir anlatı evreni oluşturduğu 1986 tarihli grafik roman Watchmen'in izinden gittiği aşikar. Her ne değin Watchmen dek enerjik bir alt yapıda olmasa da; süper karakterler üzerinden sorgulanan insani layık yargıları, kahraman miti ve sosyo-psikolojik tespitlerin bulunduğu epik anlatımıyla Jüpiter’in Mirası son dönemin başarılı bilim kurgu uyarlamalarından birisi olarak yerini alıyor.



DİZİNİN KONUSU

Dünyanın en dinç süper kahramanlarının birincil nesli, dünyayı koruma görevini çocuklarına teslim eder. Acaba yeni cins genç süper kahramanlar, kötülüklerin dünyaya saldırıya geçtiği dönemde insanlığı koruyabilecek midir?

Amerikalı senaryo yazarı ve film yapımcısı Steven S. DeKnight’ın yaratıcılığını üstlendiği dizinin oyuncu kadrosunda; Josh Duhamel, Ben Daniels, Leslie Bibb, Andrew Horton, Elena Kampouris, Mike Wade, Matt Lanter, Richard Blackburn, David Julian Hirsh, Tyler Mane, Meg Steedle, Ian Quinlan, Tenika Davis ve Gracie Dzienny yer alıyor.


DESTANSI BİR SÜPER KAHRAMAN DİZİSİ

Netflix’in orijinal yapımı olan Jupiter’s Legacy dizisi, daha alçak metnindeki siyaset felsefesi, kuşak çatışması ve tarihsel anlatı bakımından yetişkin seyirci kitlesine hitap ettiğini söylemekte avantaj var. Oysa şahane, aksiyon ve bilim kurgu türü seven gençlerin de beğeniyle izleyeceği bir macera yapımı.

İyi Seyirler Dilerim

EFE TEKSOY

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/kadim-super-kahramanlar-jupiters-legacy-yazisi-532682