Sözcü Gazetesi'nin haberine göre İsviçreli araştırmacılar, gönüllülere 10 gün baştan başa günde üç adet 150 mg kafein verdi. Bu da günde takriben 4-5 ufak fincan filtre kahveye veya altı yedi espressoya eşdeğer. Bunun sonucunda genelde beynin en dış katmanında veya kortekste bulunan ve bilgiyi işlemeye hizmet eden gri maddede bir azalma buldular.

Bu azalma, beynin fikir konsolidasyonu için gerekli olan bir bölgesi olan hipokampüs dahil olmak üzere sağ medial temporal lobda bilhassa çarpıcı ve dikkat çekiciydi. bununla beraber, etki geçici gibi görünüyordu ve kafeinsiz sadece 10 gün işleri tersine çevirebiliyordu.

Basel Üniversitesi’nden Dr Carolin Reichert, “Sonuçlarımız, kafein tüketiminin beyin üstünde negatif bir etkisi olduğu anlamına gelmiyor. Ancak günlük kafein tüketimi açık açık bilişsel donanımımızı etkiliyor.” dedi.

HEDEF AKŞAM KAHVESİNİN UYKUYA ETKİSİNİ BULMAK

Bu araştırmanın başlıca amacı akşam saatlerinde içilen kahvenin uyku üzerindeki etkisini ölçmekti. Kafa derisine yerleştirilen elektrotları beynin elektriksel aktivitesini kaydetme yöntemi olan elektroensefalografi (EEG) kullanarak katılımcıların uyku kalitesini araştırdılar.

Deneyler için, her gün ahenkli olarak kahve içen 20 dinç gençten oluşan bir grup çalışmaya katıldı. Deneklerden on jurnal bir süreyi aşmaları için günde üç adet 150 mg kafein tableti verildi ve bu zaman içinde başka bir kafein tüketmemeleri istendi.

Araştırmacılar beyindeki gri maddede şartların değişmesi gözlemlese de şaşırtıcı bir şekilde, çalışmanın bir parçası olarak tüketilen kafeinin uykusuzluğa neden olmadığını gözlemledi.

Alıştırma, Cerebral Cortex dergisinde yayınlandı.

Bu hafta kahve ile ilgili daha artı araştırmada, Avustralyalı uzmanlar uzun vadeli, yoğun kahve tüketiminin (günde altı veya daha fazla fincan) kandaki yağ miktarını artırabileceğini buldu.

Kahve ve kafeinin sıhhat üzerindeki etkileriyle ilgili birkaç egzersiz farklı yönlere çekilirken, alıştırma araştırmacıları bunun kardiyovasküler rahatsızlık (KVH) riskini artırdığı konusunda uyarıyor.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/kahve-icmek-beyin-yapinizi-degistirebilir-haberi-528846