Kanser düşmanı mor domatesler piyasaya çıkmak üzere onaylama aldı

ABD Tarım Bakanlığı (USDA), 10 yılı aşkın bir sürenin arkasından genetiği değiştirilmiş, beslenme değeri yüksek mor domateslerin yetiştirilmesini onayladı.

Doğal sebzelerden 10 kat artı antisiyonin üretecek şekilde tasarlanan domatesler, bu onaylama tamamen bundan böyle piyasaya çıkmaya hazır.

Bu domateslerin genetiğinin düzenlendiği birincil egzersiz 2008'de hakemli bilimsel dergi Nature Biotechnology'de Birleşik Krallık'taki bilim insanları tarafından yayımlamıştı.

Makalede, bu domateslerde antosiyaninlerin yüksek miktarda üretildiği açıklama edilmişti.

Antosiyaninler, yaban mersini ve kırmızı lahana gibi çoğu gıdada doğal olarak var. Bu gıdalardaki mor renkten sorumlu olan madde, kalp hastalığı ve şeker hastalığı riskini azaltma gibi özelliklere sahip.

Doğada mor kabuklu bazı domates türleri mevcut. Fakat bunlar da düşük seviyelerde antosiyanin içeriyor. bu nedenle araştırmacılar, söz konusu domateslerin genetiğiyle oynayarak bu maddenin üretimini artırıp artıramayacaklarını merak etmişti.

Çalışmada diğer bir bitkiden (aslanağzı) iki gen gücenmiş ve bir mor domatese eklenmişti. Yeni genler, bitkinin antosiyanin üretme yeteneğini güçlendirmiş ve tamamen mor renkli, özgün bir domates ortaya çıkarmıştı.

Antosiyanin takviyeli domates, kansere meyilli olacak şekilde tasarlanmış laboratuvar fareleri üstünde denenmişti. Mor domatesleri bolca tüketen farelerin, diğerlerinden yüzde 30 oranında daha uzun yaşadığı görülmüştü.

öte taraftan, gen düzenleme teknolojileri hemen şimdi böylece fazla açıdan tartışıldığı için bu yöntemlerle üretilen ürünlerin piyasaya çıkması için gereken testler fazla uzun sürebiliyor.

Mor domatesler de 2008'den beri ABD'li yiyecek yetkililerinin onayını bekliyordu. USDA'nın Hayvan ve Bitki Sağlığı Denetim Servisi'nden tasdik bölge domatesler, bundan böyle market raflarına hiç olmadığı değin yakın.

Bu onay, genetiği değiştirilmiş bitkinin nerede ve nasıl yetiştirilebileceğine dair herhangi bir sınırlama kalmadığı anlamına geliyor. Yani diğer birçok mahsul gibi ABD'nin herhangi bir yerinde yetiştirilmeleri önünde engel kalmadı.

Hayvan ve Bitki Sağlığı Denetim Servisi gerçekte bu domatesleri sadece 13 aydır faal olarak inceliyor. Birimden gelen müsade ise, genetiği değiştirilmiş bir ürünün ABD'de topraklarında yetiştirilmek üzere aldığı ilk onaylama.

Mor domateslerin ticari kullanıma açılması için senelerdir uğraşayan Jonathan Jones, "Takriben 15 yıl önce Birleşik Krallık'ta buluş edilen, sağlığı iyileştiren, kalıtımsal açıdan geliştirilmiş mor domatesleri piyasaya sürmek için Norwich Plant Sciences adlı bir tesis kurduk" diye konuştu:

Onu kurduğumuzda, düzenleyicilerden tasdik almanın bu dek uzun süreceğini hiç düşünmemiştik.

Domatesle ilgili deneylerde bulunan bilim insanı ve Jones'un ortağı Cathie Martin de, "Domateslerin Birleşmiş Krallık'ta yok Amerika'da satışa sunulması ilginç olacak" ifadelerini kullandı.

Gen düzenleme teknolojisi geliştikçe yeni ve daha dinç olduğu belirli sebzeler de ortaya çıkmaya başladı. Bunlar aralarında domatesler önde geliyor.

Birleşmiş Krallık'taki araştırma merkezi The John Innes Center'daki bilim insanları da mayıs ayında domateslerin genetiğiyle oynamış ve bunları D vitamini deposuna çevirmişti.

 

Kaynak: Independent Türkçe, New Atlas, Daily Mail

Derleyen: Çağla Üren

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/kanser-dusmani-mor-domatesler-piyasaya-cikmak-uzere-onay-aldi-haberi-554482