Sözcü Gazetesi'nden Yüksel Şengül, Doç. Dr. Istek Sönmez'e bu yöntemle ilgili merak edilenleri sordu.

İşte yanıtları…

– İmmünoterapi nasıl bir yöntemdir?

İmmüno Onkolojik tedavi, uzun yıllar süren klinik araştırmalar sonunda geliştirilmiş bir tedavi yöntemidir. Vücudun kendini koruması için fren sistemleri devreye girer. Bu tedaviler vücudun sipesifik fren noktalarını  kaldırarak savunma sisteminin tümörle uğraş etmesini sağlar.

– Kemoterapiden farkı nedir?

Kemoterapide görülen emrindeki etkiler bu tedavide yaşanmıyor. Hasta hiç bir bağlı etki hissetmeden tedavisine devam ediyor. Bulantı, iştahsızlık ve halsizlik meydana gelmiyor.

– Usul tüm kanser türlerinde etkin midir?

Bu usul bilhassa akciğer, deri, böbrek kanserlerinde ve lenfomalarda etkili oluyor. Hastaya yapılan bir takım testler tedaviye uygunluğunu ortaya çıkarıyor.

– Çare fiyatı yüksek ve ne eyvah oysa SGK tarafından geri ödemesi olmuyor…

Dürüst, bu fazla etkili ve pahalı bir hap, hasta tedaviye bütün olarak yanıt verirse tümörlerin adamakıllı değil olması mümkün. Hem ilacı kesmiş olsanız bile etkisi uzun zaman devam ediyor. Şu an için SGK'nın bazı kanser tedavilerinde geri ödemesi olmuyor. Örneğin, akciğer kanseri tedavisinde geri ödemelerin yapılması için görüşmeler devam ediyor. Dilerim kısa zamanda hayata geçirilir.

– Kanser tedavilerinde tıbbın geldiği nokta size tarafından umut verici midir?

Eskiden ‘Kanserden korkma, geç kalmaktan kork' denilirdi, şimdi bu da değişti artık. Geç kalınsa da yapılacak fazla şey var. Kanser konusundaki gelişmeler doğrusu umut verici.

– Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Genel Sekreteri olarak, dernek çalışmalarıyla ilgili neler bildirmek istersiniz?

Hava ve çevre kirliliği kansere yol açan fazla önemli iki etmen olduğu için, bunlarla ilgili uğraş edilmesi gerektiğini vurguluyoruz. Toplumu kanser konusunda dürüst bilgilendirip, dürüst hedefe yönlendiriyoruz. öte taraftan sosyal medyada, televizyonlarda, radyolarda çok önemli farkındalık programları yapıyoruz.

– Corona günlerinde kanser hastaları nelere uyarı etmeli?

Kanser hastaları topluma misal olacak şekilde coronaya aleyhinde fiilen fazla tedbirli davranıyorlar. Bize yansıyan veriler önceden korktuğumuz oranların fazla aşağıda kaldı.

– bu arada afiyet çalışanları da büyük risk aşağı…

Ben de fazla ağır Covid-19'a yakalandım ve çok ağır geçirdim. Öyle fakat muhakkak bir vakit oksijene bile bağladılar. Canla başla çaba ederek görevimizi eksiksiz yerine getirmeye çalışıyoruz. Kurtuluş Savaşı'ndan zaferle meydana çıkan halkımızın, bu salgın döneminden de benzer ruhlu mücadele ederek zaferle çıkacağına inanıyorum.

– Kanserli hastaları gaye alıp 'Sizi bitki tedavisiyle iyileştireceğiz' diyerek istismar edenlerle ilgili neler söylersiniz?

Kanser hastaları için tek çıkış yolu bilimsel tedavidir. Bitkisel ağırlıklı alternatif yollara katiyen girilmemelidir. Bunlar kanser tedavisine ihanettir. Hastanın hayatını riske atabilir, bir takım sağlam organların bile iflas etmesine niçin olabilir. Bilimsel çare yolundan ayrılmamak gerekiyor. Çünkü kanser önlenebilir bir hastalıktır ve tedavisi de mümkündür.

Kaynak: www.sacitaslan.com