Sözcü Gazetesi'nin haberine kadar Türkiye'yi yasa boğan orman yangınlarının TBMM tatile girmeden anında önce 18 Temmuz günü meydana çıkan bir yasadan daha sonra başlaması sosyal medyanın gündeminde...

7334 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu'nda değişim yapan yasa, bütün da orman yangınlarının başladığı 28 Temmuz 2021'de Resmî Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Kanunun 1'inci maddesi “d” fıkrasına göre “Kültür ve Turizm gelişme bölgeleri haricen kalsa bile” orman arazileri “kamu yararı” kapsamına alınarak turizm yatırımcılarına açılabilecek.

Yeri, mevkii ve sınırları Cumhurbaşkanı kararıyla tespit ve ilan edilecek bu alanlardaki devlet taşınmazları da turizm kapsamına alınabilecek. Bu durumda Tarım ve Orman Bakanlığı tasarrufundaki kıyı, göl, dağ gibi doğal alanların yanı sıra otel veya turizm tesisi kurmaya yerinde olan ve diğer bakanlıların tasarrufunda yer alan alanların da Kültür ve Turizm Bakanlığı tasarrufuna devri olası olabilecek. Kanunun 6. maddesine tarafından de Millî Parklar içinde konaklama tesisi kurma yetkisi de Kültür ve Turizm Bakanlığına veriliyor. Çayır, otlak, yayla gibi alanların da turizm tesisine dönüştürülmesine olanak tanınıyor. yat limanı, marina gibi tesislerin ruhsatlandırma yetkileri de Ulaştırma ve Altyapılar Bakanlığından Kültür ve Turizm Bakanlığına devrediliyor.

Kanuna tarafından Turizm Gelişim bölgelerindeki yatırımlar için artık “Çevresel Etki Değerlendirmesi” aranmayacak.

Ruhsatlandırma işlemlerinde “Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı” ve “Akreditasyon Kurumu” laf sahibi olacak.

CHP lideri Kılıçdaroğlu düzenlemeye sert karşı çıktı.

“Çok açık söylüyorum; tek bir tuğla dahi koymaya kalkarsanız, önce ekskavatörle beni çiğnemeniz gerekecek. Ormanlarımıza dokunamayacaksınız. Hadsizler” dedi.

Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise CHP liderini konuyu çarpıtmakla suçladı.

Ersoy “Bu düzenleme bugün yok, 1982 yılında çıkarılan kanunla üç bakanlığın uhdesinde 39 yıldır var olan yetkinin, uzmanlığı gereği bakanlığımızla sınırlandırılmasından ibarettir” dedi.

 

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/kanun-bir-gecede-degisti-orman-yanginlari-basladi-haberi-536286