Milliyet Gazetesi'nden Ayşegül Kahvecioğlu'nun haberine tarafından örgütlü ya da profesyonel olarak işlenen, kâr amacı gütmeyen kuruluşlar da dahil tüzel kişilerin suistimali yer alan temize çıkartma ve terörizmin finansmanı vakalarında, ihtisaslaşmış soruşturma ekipleri oluşturulacak. “Yüksek riskli” olarak belirlenen korkutma unsurları ile mücadelede eşzamanlı finansal soruşturma, inceleme ve inceleme faaliyetleri sistematik olarak yürütülecek.

Aklama, benzer öncül suçlar ve terörizmin finansmanı suçlarında el atama ve müsadere uygulamaları önceliklendirilecek. Müsadere edilen malvarlığı değerleri, devlet hazinesinde takip edilecek.

Erdoğan duyurdu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 17 Temmuz’da Devlete Ait Gazete’de yayımlanan genelgesinde Parasal Eylem Atama Gücü’nün (FATF) tavsiyelerinin dikkate alınarak “Türkiye’de Kabahat Gelirlerinin Aklanması ve Terörizmin Finansmanı ile Mücadelede ve Müsadere Uygulamalarında Etkinliğin Artırılması Taktik Belgesi (2021-2025)”nin hazırlandığını duyurmuştu. FATF’in 2019 Türkiye raporunda, terörizmin finansmanı ve temize çıkartma suçunun soruşturmalarında kurumlararası işbirliği ve koordinasyonun bulunmadığı eleştirisinin arkasında yayımlanan bu genelge ile söz konusu işbirliği ve koordinasyonun tam olarak sağlanması amaçlandı.

MASAK’ın 2021-2025 taktik belgesinde, aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede belirlenen stratejik hedefler şöyle sıralandı:

Temize Çıkartma ve terörizmin finansmanı vakalarında ihtisaslaşmış soruşturma ekipleri oluşturulacak.

Uygun işbirliği platformlarından faydalanarak uluslararası işbirliği geliştirilecek ve data paylaşımı yapılacak.

Soruşturmalara ilişkin olarak uyumlu istatistiki data temin edilmesine yönelik sistem altyapısı geliştirilecek.Risk Değerlendirmesinin güncellenmesi için “Tehdit” ve “Kırılganlık” alıştırma grupları kurulacak.

“Korkutma Alıştırma Grubu”, MASAK temsilcisinin koordinatörlüğünde, Adalet Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü temsilcilerinden oluşacak.

Bu gruplar, temize çıkartma ve terörizmin finansmanı ile uğraş kapsamında elde edilen istatistik, eğilim, data ve yöntemlerdeki gelişmeler marifeti ile analiz edilecek.

Yüksek riskli olarak belirlenen korkutma unsurları ile mücadelede eşzamanlı finansal soruşturma, çözümleme ve inceleme faaliyetleri sistematik olarak yürütülecek.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/kara-para-aklamayi-uzman-ekip-takip-edecek-haberi-535734