Türkiye Gazetesi'nden Kaan Zenginli'nin haberine göre bu durumu fırsata döndürmek isteyen vurguncular ise ellerindeki stok ürünlerin fiyatlarını aniden artırdı. Örneğin 5 kilogramlık Çaykur Tiryaki Çayı’nın fiyatı bir günde 184 liradan, 289 liraya yükseldi. Bazı marketler ise satışı bir adet ile sınırladı. Hatta raflarda bulunan çaylar bile depolara çekildi. Ankara’nın Sincan ilçesinde çaya gelen zammı fırsat bilip dere reyonunu boşaltan bir süper markete zabıta göre cinayet kesildi.

BENZİNLE YARIŞIYOR...

Çaya gelen zam restoran ve kafelerdeki menülere de yansıdı. Belediye tesislerinde çay fiyatları ortalama 6 liradan 8 liraya yükseltildi. Zincir restoranlarda ise fiyatlar 10 liradan 14 liraya dek çıktı. Bir Takım lüks kafe ve restoranlarda ise fiyatlar 25 lirayı buldu (kurabiye ikramlı). Fiyatın bu dek yükselmesi vatandaşlardan tepki çekti. Sosyal medyada ‘1 bardak çay 1 litre yakıt ile yarışıyor’ paylaşımları görüldü.

GIDADA VERGİ İNDİRİMİ BUHARLAŞTI!

Yiyecek fiyatlarındaki yükseliş durdurulamıyor. 14 Şubat’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan göre açıklanan ve temel yiyecek ve temizleme malzemelerinde KDV indirimini taşıyan karardan bugüne kadar fiyatlar âdeta boy yaptı. Bilhassa esas gıda ürünlerinde yüzde 100’ün üstünde artışlar görülüyor. KDV indiriminin yapıldığı hafta fiyatlarda yüzde 10 ile 15 aralarında bir düşüş yaşanmıştı. Ancak bu ‘göstermelik indirim’in balonu çabuk söndü.

öte taraftan KDV indiriminin olduğu dönem doların fiyatı 13,5 TL iken, bugün 15,5 TL’ye çıktı. Yiyecek fiyatlarındaki çoğalma, KDV indirimi ile bile doların katbekat üstünde yükseliş gösterdi. O dönem 30’lu Keskinoğlu yumurta fiyatı 24 lira iken, bugün minimum markette fiyatı 35 liraya yükseldi. Bir Takım marketlerde aynı mahsul 44 liraya değin satılıyor.

Benzer şeklinde 500 gramlık Filiz marka makarnanın fiyatı KDV indirimi olduğu dönemde 3,5 liraya dek gerilemişti. Şimdi ise aynı ürün 7 liraya değin yükseldi. Yayla markalı 1 kilogramlık kırmızı mercimek fiyatı 14 Şubat haftası 18 lira iken, bugün asgari markette 26 liradan satışa sunulduğu görüldü. Bir Takım marketlerde ise benzer ürünün satış fiyatı 29 liraya dek çıktı.

2,5 kilogramlık Osmancık pirinci 35 liradan, 55 liraya yükseldi.

SÜT ÜRÜNLERİ ZİRVE YAPTI

Süt ve süt ürünlerinde de fiyat yükselişi bütün hızıyla devam ediyor. KDV indiriminin yapıldığı dönemde 1 litrelik Pınar markalı süt 12 liraya dek çekilmişti. Bugün aynı ürün 18 liraya dek çıktı. Benzer şekilde 1.250 gramlık Sütaş yoğurt 24 liradan 35 liraya dek çıktı. Kısacası yapılan KDV indirimi buhar oldu. Yiyecek fiyatları doların büyüme hızının çok üstünde yükseldi.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/kdvden-sonra-caydan-da-vurdular-haberi-549218