Sözcü Gazetesi'nin Nazan Doğaner Halıcı'nın haberine kadar pandemi sürecinin kemik erimesini (osteoporoz) hızlandırıcı bir etkisi oldu. Zira fiziki aktivite azaldı ve güneşten yeterince faydalanamadığımız için D vitamini eksikliği yaygın görülmeye başladı. Peki kemik erimesinden korunmak için nelere dikkat etmeliyiz? Nasıl beslenmeliyiz? Hangi egzersizleri yapmalıyız?

Fizik Çare ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Bekir Durmuş açıkladı...

50 yaş üstü kadınlarda yaygın bir sorun

Kemik erimesi, çoğunlukla ileri yaş problemi olarak bilinmekle birlikte her yaşta ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Kadınlarda menopozdan sonradan sık görülürken, erkeklerde yaşlılıkta ortaya çıkar. 50 yaş üstü kadınların 3'te 1'inde, erkeklerin ise 8'de 1'inde kemik erimesi görülmektedir.

Kırılmadan bulgu vermiyor

Vücutta herhangi bir kırık oluşmadan kemik erimesinin varlığı birçok zaman anlaşılamaz. Çünkü kemik doku zaten ömür boyu yapılıp yıkılan bir denge içindedir. Yıkımın adamakıllı artıp kemik dokusunun zayıflaması sonucu herhangi bir düşme, çarpma gibi bir olaya tabi olarak kırık ortaya çıkana dek belirti vermeyebilir. Kemikte kırık olmadan doğrusu yıllar süren bir zayıflama laf konusudur. böylece sinsi bir şekilde ilerler.

NELER YAPABİLİRSİNİZ?

■ Beslenme alışkanlıklarınızı değiştirin. Yedikleriniz arasında her gün meyve ve sebze bulundurun. Kalsiyum, D vitamini, magnezyum içeren yiyecekleri sofranızdan yetkisiz etmeyin. Diyetinize daha artı kalsiyum eklemek için eksik yağlı yoğurt, süt, ayran ve peynir gibi süt ürünlerini tüketin.

■ Yulaf ezmesi tüketin. Yarım fincan yulaf 200 mg kalsiyum içerir. Süt, yoğurt gibi gıda ve içeceklerle tatsız olarak karıştırılarak uyumlu bir şekilde tüketebilirsiniz.

■ 100 gram chia tohumu bir kadeh sütün neredeyse iki katı kalsiyum içerir, aklınızda bulunsun.

■ Konserve sardalya, karides ve somon tüketin, tümü kalsiyum içerir ve protein bakımından yüksektir. Somon da harika bir Omega-3 yağ asidi kaynağıdır.

■ Fazla tuz ya da bitmiş gıda yememeye çalışın. Ham kuruyemişleri tercih edin. Fasulye, nohut ve yeşil yapraklı sebzeleri artırın. Badem, fındık, ceviz ve Antep fıstığı zengin kalsiyum kaynaklarıdır. Her gün bir avuç atıştırmalık olarak tüketin.

■ D vitamini, kemik yapımında görevli en manâlı vitamindir. Düşük D vitamini düzeylerinde kemikleriniz zayıflayabilir ve kırılma riski artabilir. Yumurta, yağlı balıklar (somon gibi), D vitamini ve minerallerle zenginleştirilmiş mısır gevreği yiyin, bu nedenle jurnal 800 ünite D vitamini almış olursunuz. Her gün bari 10 dakika güneşe çıkın.

■ Yaşam tarzınızı değiştirin. Hayat kalitenizi artıracak iki kayda değer önlem, kemik sağlığınızı da güçlendirecektir; Sigarayı bırakın: Sigara kemik kaybına yol açmanın yanında, denge bozukluğuna da yol açarak düşme riskini de artıran bir alışkanlıktır. Aşırı içki tüketiminden vazgeçin. Çünkü fazlası vücudun kalsiyum ve D vitamini metabolizmasını bozarak kemik yoğunluğunda azalmaya yol açabilir.

■ Tartma kaldırma ve adale kuvvetlendirme egzersizleri yapın. Uyumlu yapılan ağırlık kaldırma egzersizleri ve yürüyüş kemik yoğunluğunu artırmada ve korumada çok önemlidir. Haftada en düşük 4 gün tempolu bir yürüyüş yapın. Yürümek kemikler için ideal egzersizlerden biridir.

Egzersizlerinize kas güçlendirme (direnç) egzersizlerini dahil edin. Dayanıklılık bantları kullanarak bunları kolaylıkla yapabilirsiniz. En şen egzersiz dans etmek ve ip atlamaktır.

■ Kemik erimesi riskinizi öğrenin. Doktorunuza kemik mineral yoğunluğunuzu ölçtürmeye ihtiyaç olup olmadığını sorun. Kalsiyum ve D vitamini takviyesine ihtiyacınız olup olmadığını öğrenin. Kemik sağlığınızı korumak için yapmanız gerekenleri danışın.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/kemikleri-guclendiren-tuyolar-haberi-530564