Sözcü Gazetesi'nden Nazan Doğaner Halıcı'nın haberine tarafından Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nail Özgüneş, kimlerin üçüncü doz aşı yaptırması gerektiğini şöyle anlattı:

Sinovac aşısı ilk aşamada başarılı oldu mu?

"Her şeyden önce ayrıntılarıyla global özellikli bu salgında önleme çalışmaları bir bütünlük kazanmadı. Yaklaşık Olarak bir Doğu-Batı ayrımı kendini gösterdi. Lakin sonuçta manâlı oranda aşılama gerçekleşti. Peki aşı ne yapacaktı veya ne yaptı? Direktifler fazla rahatlatıcıydı. Hastalığı hafif geçirmeye, yoğun bakım servisine ihtiyacı azaltmaya, vefat olayını önlemede büyük yararları oldu. öte taraftan lokal çalışmalar da yapıldı. Ülkemiz yerli aşıyı hazırlamak için çalışmalara devam ediyor. Tarihimizde özellikle virüs aşısı üretimine yaklaşmakta zorlanan Türkiye bugünlerde yerli aşıyı üretme aşamasına çok yakın, bu sevindirici bir gelişme.

“Bulabildiğiniz aşıyı olun”

Aşının Covid-19 ile savaşta halk sağlığı ve genel epidemiyolojik fikirler doğrultusunda önemli olduğundan tüm dünya hemfikirdir ve “Hangi aşıyı olalım?” sorusu gündeme geldiğinde “Bulabildiğiniz aşıyı olun” yanıtı verilmesi doğru bir yaklaşımdır. Bu düşünceyle epey yol almış bulunuyoruz. Şu Anda de “Üçüncü aşıyı elde etmek gerekir mi?” sorusu zihinlerimizi meşgul etmeye başladı.

Yine De büyük çoğunluk hevesli bir şekilde üçüncü aşıyı oldu ama yine de kuşku duyanların sayısı da eksik değildir. Üçüncü aşı olması yardımsever olabilir fakat zorunlu olduğunu söylemekten fazla destekleyicidir ve Covid-19 için bağışıklığı güçlendirici olabileceği açıktır.

Bu bakımdan, uygulanması nasihat edilir ama dağıtılmış sebeplerden bu üçüncü aşı yapılamamışsa, bunun büyük bir kayıp olduğunu anlatmak zordur.

Önceki iki aşıdan sonra tatmin edici IgG antikoru oluşturmayanlara ise bilhassa yapılması gereklidir."

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/kimler-ucuncu-doz-asi-yaptirmali-haberi-535998