Bütün toplumsal kesimlerden, sendikalardan ve patron örgütlerinden ödeneğin sonlandırılmasına tepkiler geldiğini bildiren Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Aruz Çerkezoğlu, ödeneğin sonlandırılması durumunda ekonomi ve istihdam alanlarında aleyhinde karşıya kalınacak sorunları Sözcü Gazetesi'nden Batuhan Serim'e anlattı.

Çerkezoğlu, kısa egzersiz ödeneğinin İş Kanunu'nda var olan bir düzenleme olduğunu ve ‘zorunlu sebep' kapsamında Covid-19 salgını sürecinde toplam 3.7 milyon işçinin kısa alıştırma ödeneği uygulamasından yararlandığını söyledi. Bu ödeneğin bilhassa salgın sürecinde işçiler açısından manâlı bir sosyal yardım olarak hayata geçirildiğini anımsattı.

“TÜRKİYE TARİHİNİN EN BÜYÜK İŞ VE İSTİHDAM KAYBINI YAŞIYORUZ”

Salgının devam ettiğinin altını çizen Çerkezoğlu, “Pandeminin etkileri, idareli ve toplumsal tahribatı çok derin bir biçimde devam ediyor. Vaka sayıları apaçık, aşı programlamasında ciddi sıkıntılar var. O nedenle de (olgu sayılarında) fazla önemli bir büyüme laf konusu. Buna emrindeki olarak da Türkiye tarihinin en büyük iş ve istihdam kaybını yaşıyoruz. Böyle bir süreçte yeni birtakım sosyal destekler; gelir desteği, vergi desteği vesaire yapılması gerekirken var olan yardım mekanizmaları da sonlandırılıyor. Bunun akılla, mantıkla bağdaşır bir tarafı yok” açıklamasında bulundu.

“BİRÇOK İŞÇİYİ ÜCRETİZ İZNE ÇIKARTACAKLAR”

Uygulamanın sonlandırılması durumunda çok sayıda işçinin ya işini kaybetmesine ya da ücretsiz izne çıkartılmasına yol açılacağına uyarı çeken Çerkezoğlu, şöyle konuştu:

“Kısa egzersiz ödeneği uygulaması sonlandırıldığında çok sayıda işçi arkadaşımız ya işini kaybedecek ya da işverenlere, işçileri tek taraflı olarak bedava izne tümdengelim hakkı verildi ve bedava izne çıkartılan işçilere de İşsizlik Sigortası Fonu'ndan günde 39 lira, şu anda 8 TL zam yapıldı, 47 lira peşin para ücret desteği verilir. Asgari ücreti bile yarısı kadar. Kısa çalışma ödeneği uygulaması sonlandırıldığında birçok işçi arkadaşımızı, işverenler, ücretsiz izne çıkartacaklar.”

“TABLO AĞIRLAŞACAK”

Bugün halihazırda 1 milyon civarında kısa çalışma ödeneğinden yararlanan işçi olduğunu belirten Çerkezoğlu, “31 Mart itibarıyla bu arkadaşlarımızın ya işten çıkartılması veya ücretiz izin dayatmasıyla karşı karşıya kalması söz konusu olacak. Toplamda da 3.7 milyon. Türkiye tarihinin en büyük meslek ve istihdam kaybını yaşadığımız bu pandemi sürecinde, son bir yılda, her üç kişiden birinin işini kaybettiği bir durumda bu tabloyu daha da ağırlaştıracak” dedi.

“ÇOK CİDDİ BİR GELİR KAYBI VAR”

Çerkezoğlu, hükümetin atması gereken adımları şöyle sıraladı:

“İstihdamı artıracak, kalıcı, güvenceli istihdam yaratacak politikalar, alıştırma saatlerinin düşürülmesi, halk istihdamının artırılması, kadınların alıştırma hayatına katılımının önündeki engellerin kaldırılması gibi istihdamı artıracak, işsizliğe çözüm olacak adımların atılması gerekirken bütün tersi yapılıyor derhal. bir de yan fazla ciddi bir gelir kaybı var. Enflasyon oranları apaçık. Kısa egzersiz ödeneği uygulamasının sonlandırılması, yaşanan bu yoksullaşmayı ve kazanç kaybını daha da derinleştirecek.”

“PANDEMİNİN ETKİLERİ DEVAM ETTİĞİ SÜRECE SÜRDÜRÜLMELİ”

Hükümetin, var olan uygulamaları sonlandırması değil, bütün aksine yeni birtakım sosyal politikaları, destekleri hayata geçirmesi gerektiğini söyleyen Çerkezoğlu, “O nedenle biz kısa çalışma ödeneği uygulamasının, pandeminin etkilerinin devam ettiği sürece sürdürülmesini, asgari kısa çalışma ödeneği miktarının en düşük ücret olması gerektiğini ve kısa çalışma ödeneğinden tüm işçilerin yararlanmasını yani ön koşulların da kaldırılması gerektiğini söylüyoruz. İşten çıkarma yasağı da tüm istisnaları kaldırılarak devam etmeli, Kod 29 zulmüne son verilmeli. Ücretsiz izin dayatması da mutlaka sonlandırılmalıdır” ifadelerini kullandı.

“ÇOK BÜYÜK BİR MAĞDURİYET YARATACAK”

Tüm toplumsal kesimlerden, sendikalardan ve patron örgütlerinden kısa çalışma ödeneğinin sonlandırılmasına önemli tepkiler geldiğine dikkat çeken Çerkezoğlu, hükümete şöyle seslendi:

“Uzatılması gerektiğini söylüyor herkes. Çünkü doğrusu bu koşullarda kısa alıştırma ödeneğini bile kaldırmanın, sonlandırmanın akılla, mantıkla bağdaşır bir tarafı yok. Ama iktidar kısa egzersiz ödeneği uygulamasının sonlandırılması politikasında ısrar ediyor. Fakat doğrusu bu çok büyük bir mağduriyet yaratacak.

O nedenle biz de bir kez daha, ülkeyi yöneten siyasi iktidara; kısa egzersiz ödeneği uygulamasını devam ettirmeye, ön koşulları tüm işçilerin yararlanacağı biçimde düzenlemeye ve bununla birlikte da tüm işçilere yardım sağlanması ve özellikle de kayıt dışı çalışanlar başta olmak üzere kazanç desteğinin mutlaka sağlanması gereklidir diyoruz.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/kisa-calisma-odeneginde-son-gun-haberi-530660