Milliyet Gazetesi'nden Gökhan Kam'ın haberine göre koronavirüs salgını sebebiyle evvelki senelere oranla çok daha fazla arzın olduğu grip aşısı Türkiye’ye geldi. Ancak aşıyı eczanelerden temin etme mevzusunda ciddi kasvetler var. Yurttaşın aşı yaptırabilmek için ad yazdırdığı eczaneler, ‘Charlson Tehlike Skoru’na göre grip aşısı yaptırılacağını belirterek, yurttaşları e-nabız sistemine ve aile doktorluklarına yönlendiriyor. E-nabız sisteminde aşı için uygun bulunan yurttaşa, aile doktoru “Reçetem” sistemi üzerinden aşı reçetesi yazıyor. Bu reçeteyle gelenlerlere de ambardan şahsa özel aşı siparişi veriliyor. Manuel yazılan reçeteler ise operasyona alınmıyor. Eczacılar, kronik hastalığı bulunan şahıslar için yaptıkları aşı listelerinin geçersiz hale geldiğini belirtirken, aile doktorları ise uygulamada yaşanan kusurlar sebebiyle hastayla karşı karşıya kaldıklarını söylüyor.

Uygulamada kusurlar

İstanbul Aile Doktorleri Derneği İdare Heyeti Başkan Yardımcısı Mustafa Tamur şunları anlattı: “Aşı noksan geldi. İnsanlara güçle aşı yapıyorduk. Bu yılda bütün tersi oldu. Uygulamada bazı kusurlar var. Hiçbir doktor aşı için kriterlerin ne olduğunu öğrenmiyor. Yaşı ilerlemiş, kalp yetmezliği, KOAH’ı olan bir hasta kriterleri karşılamıyor görünüyor. Hasta bunun bizden kaynaklı olduğunu sanıyor. Bunu anlatamıyorsunuz. Çoğu şahıs e-nabız kullanmıyor. Bakanlık madem bunu hesapladı, insanlara bir tane kod verilir, üç gün içinde gidip eczaneden aşınızı alın diyebilirdi.”

‘Doğru bir usul’

Aşı rakamının azlığı ve arzın çokluğundan dolayı sistemi doğru bulduğunu belirten İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Cenap Sarıalioğlu da şunları söyledi: “20 milyon ortamında tehlike grubunda yurttaş olduğunu öğreniyoruz. Türkiye’ye gelen aşı ne yazık ki 1 milyon 300 bin doz. O surattan tehlike grubundaki her yurttaşa yapılamayacağı için öncelikli tehlike gruplarına yapılması doğru bir usul. Yurttaşlar aşıyı yazdırmak için hem hekime hem de eczacıya baskı yapıyor. Bu istikametten 3 gündür ciddi bir kasvet yaşıyoruz.”

‘Reçetesiz aşı yok’

Eczacılar ise tasalı. Bağcılarda bulunan Güneştepe Eczanesi firmacısı Eczacı Sena Seven, eczaneye gelen her hastanın aşı sorduğunu belirterek, “Ayrıca günde 30-40 şahıs telefonla arayarak soruyor. Biz de liste oluşturduk. Ne Yazık Ki yeni sistemle bu listeler geçersiz oldu. Aile doktoru üzerinden reçete ile aşı vereceğiz. Kimseye reçetesiz aşı veremiyoruz” dedi.

Ömer Fatih eczanesinin firmacısı Eczacı Ömer Fatih Başaran da, “Reçete olmadan ambardan aşı alınamıyor. Aşı satışı bu gün başlandı ama daha kimseye veremedik. Liste yapmıştık. Aile doktoru yazmadan alınamayacağı duyurulduktan sonra arz durdu” dedi.

Fatih’teki Efeoğlu eczanesinden Şehnaz Efeoğlu da şunları söyledi: “Lüzum olandan az aşı ithal ediliyor. O surattan grip aşısı en acil şahıslara dağıtılması gibi bir gidişat var. Çok arz var. Bu zamana kadar aşı olmak isteyenler bir istif insan geldi deftere ismini yazdık. Şu an bunun hiç bir geçerliliği kalmadı.”

Tehlikeli grupta sıhhatçilerin de olması gerektiğini korunan Kadıköy Haydarpaşa Anadolu Eczanesi firmacısı Ayhan Kahraman, “Yurttaş reçetesiyle geldiği zaman aşıyı sisteme girerek ambardan arz edebiliyoruz. Geçen sene 100 kutu satmıştık, bu sene 300 şahıstan aşı arzı aldık. Şu an kendimize dahi aşı yaptırma lüksümüz yok” dedi.

Kaynak: www.sacitaslan.com