Milliyet Gazetesi'nden Ayşegül Kahvecioğlu'nun haberine kadar Cumhurbaşkanlığı’nda son hali verilerek haftaya yapılması planlanan AK Parti MYK toplantısında son kere değerlendirilecek düzenlemeler, önce Erdoğan göre “çerçeve evrak” olarak kamuoyuna açıklanacak. Bu açıklamanın şubatta yapılması beklenirken, peşinde reform düzenlemeleri parça parça Meclis gündemine getirilecek.

Hazırlıklar dahilinde dün Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında Külliye’de, ilgili bakanlıklar ve parti kurmaylarıyla bir değerlendirme toplantısı daha gerçekleştirildiği ve peşinde hazırlanan kroki metnin Erdoğan’a sunulduğu öğrenildi. Erdoğan’ın masasında olan düzenlemeler arasında, ağır canice mahkemelerinin suçlama kapsamına giren davalarda tutukluluk sürelerinin azaltılması, iddianameler tamamlanarak yargılamaya başlanılmasıyla ilgili süreçlerde her mahkemeye “vakit şartı” getirilmesi, hakimlere “coğrafi teminat” verilmesi, AYM ve AİHM’in ihlâl kararlarının “bitmiş suçlama” sebebi sayılması gibi başlıklar yer alıyor. Keza AYM’nin bireysel başvurular yönünden meslek yükünün azaltılmasına yönelik bir “ara formül” planlanıyor.

öte yandan Erdoğan’ın açıklayacağı çerçeve belgede anayasa ve yasalardaki hükümleri açık olan ama uygulamadan kaynaklı sorunların yaşandığı “ifade özgürlüğü” alanıyla ilgili “uygulamadaki farklılıkların giderilmesi”ne karşın başlıklar da yer alacak. Ekonomide ise yatırım müsade süreçlerinin kısaltılması, ticari uyuşmazlıklarda mahkeme yerine tahkimlerin teşvik edilmesi, sözleşmelerde tahkim şartının teşviki, vergiye ahenkli mükelleflere vergi indirimi sağlanması, hacizle ilgili şartların yumuşatılması hedefleniyor. Mülkiyet hakkının korunmasında devlet-şahıs, kişi-kişi arasında süren davaların daha çabuk sonuçlandırılması sağlanacak. Ayrıca ekonomide tanıdık olmayan yatırımcıya güvence verecek bir takım “ayrıcalık” düzenlemeleri ile korona sonrası dönemde tanıdık olmayan sermayenin Türkiye’ye çekilmesi hedefi ve “AB süreçleri” pakette yer alacak.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/kritik-degisiklikler-geliyor-haberi-527496