Sabah Gazetesi'nden Zübeyde Yalçın'ın haberine tarafından hükümet, bayram trafiğinin neden olduğu tesir ile tırmanışa geçen jurnal vaka sayılarının önce durdurulması, sonra da düşürülmesi için alınacak önlemleri değerlendiriyor. Kapalı sosyal alanları sadece aşılı ya da PCR testi yaptıran vatandaşların kullanması, doktor, öğretmen gibi mesleklere aşı zorunluluğu getirilmesi, okullarda yüz yüze eğitime aşılı öğrencilerin katılması, diğerlerine ise online eğitim verilmesi gibi seçenekler masada.

Erdoğan, bayram hareketliliği sebebiyle çabuk büyüyen jurnal olgu sayılarına dikkat çekip Kabine'de konuyu masaya yatıracaklarını açıklamıştı. Dördüncü dalganın önüne geçilmesi için Türkiye gibi toplumun önemli bölümünü aşılayan ülkelerin önlemlerine bakılacak.

Koronavirüste yeni bir dalganın kırılması için üstünde durulması beklenen bir dizi önlem gündeme geldi. Kabine bu öneriler ve örneklerini bu toplantıda değerlendirecek.

İşte gündeme gelen yeni önlemler:

AŞI YA DA TEST: Kafe ve lokantaların bir daha kapatılması düşünülmüyor. Bunun yerine aşı yaptırmayanlar ile ilgili bir takım adımlar atılacak. Bunlar maç, lokanta, kafe, AVM, sinema, tiyatro gibi yerlere aşı yaptıranların alınması. Aşı yaptırmayanlar ise kapalı sosyal alanlardan muamele etmek için bir veya iki gün önce yaptırılan PCR testinin sonucunu göstermesi gerekecek.

BELLİ MESLEKLERE ZORUNLULUK: Muhakkak iş grupları için aşı zorunluluğu getirilmesi de seçenekler aralarında bulunuyor. Bunlar arasında afiyet çalışanları ve öğretmenler yer alıyor.

OKULLAR NE OLACAK?: Ortaöğretim ile üniversitelerde yüz yüze eğitime aşılı olanların devam etmesi ya da PCR testi istenmesi alternatifleri bulunuyor. Böyle bir durumda aşı yaptırmak istemeyenlere ise online eğitim olanağı sağlanacak.

ZAMAN VERİLECEK: Bu nesil uygulamalara anında başlanması beklenmiyor. Önce vatandaşa "Bu kısıtlamalar iki hafta daha sonra uygulanacak" denilerek aşı yaptırması için belirli bir vakit verilecek. Bu zaman ardından aşı yapanlara karşın pozitif fark bir bir devreye girecek.

ARTIŞ HIZI YAVAŞLADI: Son birkaç gün içinde gelen günlük olgu sayıları umut verici oldu. Bu rakamlara bakarak salgının çoğalma hızında az da olsa bir yavaşlama görüldü.

ÜÇÜNCÜ DOZ SEFERBERLİĞİ: Son dönemde hastaneye başvurularda 60 yaş üstü çift aşısı olan vatandaşların sayısında çoğalma gözlenmeye başladı. Bunun için 60 yaş üstünün üçüncü doz aşılarını biran önce yaptırmasının sağlanması için de önlemler alınması gündemde.

UZMANLAR UYARMAYA VE AŞIYA TEŞVİKE DEVAM EDİYOR

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, artan hareketlilik ve aşı hakkında konuştu. Akkoyunlu, "Aşı yüzde yüz koruyucu olan bir şey yok. Aşı, çelik yelek giymek gibi. Çatışma ortamında çelik yelek giyiyorsunuz lakin yine de siperden çıkmıyorsunuz. İşte aşı yapıldıktan sonra da siperden çıkıp gezmemelisiniz, rahatlamamalısınız" dedi.

Vaka sayılarının bu dönemde bin altı olmasını beklediklerini ama 22 binli rakamların fazla yüksek olduğunu ifade eden Akkoyunlu, "Zorlama bir kış" uyarısında bulundu.

Akkoyunlu şöyle dedi:

"Aşı yapıldıktan sonra bir saniye siperden çıkıp lay lay lom gezmiyoruz. Aşı koruyucu bir bariyer olmakla beraber mutlak koruyucu bir önlem yok. İyi iyi anlamak gerekli ancak hiçbir yöntem mutlak koruyucu ve saf olarak zararsız olamaz. Alt etkisiz olmaması olası yok. Suyun bile artı içildiği süre yan etkileri vardır. Ama şunu net olarak biliyoruz ama aşılama ardından hastalığın geçirilme ihtimali yüzde 90 ila 95 arasında azalıyor. Hastalığı geçirseniz bile yüzde 5-10'luk dilimde olsanız bile hastalığı ağır geçirmenizi engelliyor.

Vefat ihtimalini çok önemli şekilde aşağı çekiyor. Yani hastalıktan, hastalığın ağır geçirilmesinden, hastalığın öldürücü etkilerinden koruyor."

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/kritik-kabine-toplantisinda-yeni-tedbir-kararlari-masada-haberi-536284