BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bu yıl finansal piyasalarda görülen zalim satmak dalgası yatırımcıların trilyonlarca dolarlık hasar etmesine neden oldu. Perakende yatırımcılar düşüşlerin gerisinde riskli varlıklara olan taleplerinden vazgeçti ve yatırımlarını peşin para varlıklara odakladı.

Financial Times’ın haberinde bulunan Investment Company Institute raporuna kadar 2022’nin başından bu yanlamasına perakende para piyasası fonlarına yaklaşık 140 milyar dolar aktı ve fonların büyüklüğünü 1,55 trilyon dolara çıkardı. Yalnızca son üç haftada para piyasası fonlarına yeni para girişi 36 milyar dolardı.

Peşin Para yatırımlarına dönüş bu sene ABD hisse senedi piyasalarında dev satış dalgası sebebiyle takriben 15 trilyon doların silinmesinin ardındaki geldi. ABD borsalarında S&P 500 Endeksi geçen ay 2008 Küresel Finans Krizi’nden bu yandan en uzun süren çeyrek kayıp serisini kapattı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre küresel borsalardaki bu düşüş trendi yükselen enflasyon sebebiyle ABD Merkez Bankası’nın (FED) ve diğer küresel merkez bankalarının faizleri artırmasının ardından gerçekleşti. Yüksek faizlerin tetiklediği borca girme maliyetleri piyasaların karışmasına yol açtı. Yüksek enflasyonsa alıcı güveninin negatif etkilenmesine sebep oldu.

Varlık yönetimi firması PGIM’ın Sabit Gelir Birimi Para Piyasası İşletmesi Başkanı Joe D’Angelo konuyla ilgili açıklamasında, “Herkesin yandığı yıllardan biri oldu ve aslında yeni bir şeylere açılmak istemeyeceğiniz bir ortam var” ifadelerine yer verdi.

FED’in mart ayında faiz oranlarını yükseltmeye başlamasından bu yana para piyasası fonlarının getirileri kararlı bir şekilde artması yatırımcıları cezbetti. Bunun en manâlı sebeplerinden birisi de JPMorgan Chase ve Bank of America gibi büyük bankaların mevduat hesaplarındaki faiz oranının sıfıra yakın kalmasıydı.

Fidelity’nin 240 milyar dolarlık para piyasası fonu hemen terbiyesizce yüzde 2,6 getiri sağlıyor. Vanguard’ın 218 milyar dolarlık para piyasası fonunun getirisi bu ay yüzde 2,83’e yükseldi. Sektörü takip eden Crane Data verilerine göre, işletilen en büyük 100 para piyasası fonundan oluşan bir endeks, getirilerin yılın başında yüzde 0,02’den sıradan yüzde 2,77’ye yükseldiğini gösteriyor.

Interactive Brokers Baş Stratejisti Seve Sosnick, para piyasası fonları için açıklamasında “Bireyler uzun zamandır başta bir arz getiri sağlayabiliyor. Yıllardır hisse senetlerinin ‘alternatif değil’ diye duyuyorduk ama hemen bir alternatif var” ifadelerine yer verdi.

Hem hisse senedi keza de tahvil piyasalarındaki kırılma gerçekleşmesini bekleyen perakende yatırımcılar artan bir şekilde daha fazla büyük varlık yöneticilerinin stratejilerine katılır ışık halkası geldi. Yatırımcı dünyasının yakından peşine düşüp takip ettiği Bank of America anketinin bu haftaki raporunda varlık yöneticilerinin ekim ayında portföylerinin %6,3’ünü peşin para varlıklarda tuttuğu görüldü. Bu Nisan 2001’den bu yandan en yüksek oranı sinyâl ediyor.

Çoğu yatırımcı nakit varlıklara sığınsa da kurumsal para piyasası fonları gerçi FED’in faiz oranlarını yükseltmesiyle birlikte 87,4 milyar dolarlık aşınma payından etkilendi. 2022 baştan başa fonlardan çıkış 250 milyar doların üzerindeydi.

Para çekme işlemleri, kısmen, pandemiyi atlatmak için biriktirdikleri peşin para birikimini harcayan şirketler göre yönlendirildi. Goldman Sachs analistleri geçen ay keza büyük sermayeli şirketler hem de daha tehlikeli, ‘çürük’ sermaye dereceli işletmeler için “nakit bakiyelerinin pandemi öncesi normlara geri döndüğünü” söyledi.

Varlık yönetimi firması Western Asset Management’ın Likidite Dağıtımı Başkanı Matt Jones, “Kurumsal şirketlerdeki peşin para borç ödemek, işletmelere yatırım yapmak için kullanıldı ve yükselen enflasyonla her şey daha pahalıya mülk oldu. Bir işletmeyi yönetmenin maliyetleri önceden olduğundan daha yüksek ayla geldi” ifadelerine yer veriyor.

Kaynak: www.superkulup.com URL: https://www.superkulup.com/kucuk-yatirimci-nakit-varliklara-kacti.html