Lafçı Gazetesi'nden Sayime Başçı'nın haberine göre çoğalan salgın tesiri, ulusun kazançlarında büyük aşınma yaratırken, kurdaki çoğalışla beraber mutfaktaki enflasyon da doruğa çıktı. Alt kazanç grubunun kazancının en az üçte birini ayırmak zorunda kaldığı besin tüketmeleri ekimde bir evvelki aya göre yüzde 1.7 oranını çoğalırken, ocak-ekim yarıyılındaki çoğalış ise yüzde 21.5'i buldu. Besin tüketmelerinde senelik olarak ise Ekim 2019'a göre yüzde 32 oranında çoğalış kaydolunurken, yüzde 103.7 oranında çoğalış gösteren sebze maliyetleri rekor kırdı.

“ULUSUN ENFLASYONU”

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonun Ar-Ge üniteyi KAMUAR'ın, maliyetlerini Ankara'daki pazar ve marketlerden her ay kumpaslı olarak derlediği ve ulusun en fazla harcadığı 77 besin maddesinden oluşan bir sepeti temel alarak yaptığı “ulusun enflasyonu” araştırmasının ekim ayı neticeleri açıklandı. Buna göre, son bir senede ekmek, un, bulgur, makarna maliyetlerinde yüzde 7.6, et-balık maliyetlerinde 22.7, süt ve süt mahsulleri ile yumurta maliyetlerinde yüzde 23.3 oranında çoğalış yaşandı. Bir sene evveline göre katı ve akışkan yağ maliyetleri yüzde 35.6 oranını çoğalırken, meyve maliyetleri ise yüzde 44.7 çoğalış gösterdi. Bakliyat maliyetleri son bir senede yüzde 29, öbür besin maliyetleri ise yüzde 4.1 oranında zamlandı.

BÜTÇENİN 3'TE 1'İ GIDAYA

Araştırmada, “İktidarın, Türk Lirası'nın kararını gözetememesi, öbür bir ifadeyle döviz kurunun alıp başını gitmesi ulusa enflasyon olarak dönüyor. Türkiye'nin en fakir kesimin aile bütçesinin en az üçte birini ayırmak zorunda bulunduğu besin maliyetleri eylülde bir evvelki aya göre yüzde 1.7 oranını çoğalırken açlık ve fukaralığı da geliştirdi” ifadelerine yer verildi.



Yalnızca Ekim ayında ekmek, un, bulgur, pirinç, makarna maliyetleri bir evvelki aya göre, yüzde 1.6 oranını çoğalırken, et-balık tüketmelerinde ise yüzde 0.8 oranında yükseliş kollandı.

Yağ maliyetleri tırmanışta

Araştırmanın ekim ayı bilgilerine göre, süt ve süt mahsulleri ile yumurta tüketmelerinde yüzde 1.1 oranında çoğalış kaydolunurken, katı ve akışkan yağ maliyetlerinde ise yüzde 12.4 çoğalış oldu. Yağ maliyetlerindeki çoğalış ayçiçek ve zeytinyağı maliyetlerinden kaynaklandı. Meyve tüketmelerinin yüzde 8.8 eksildiği ekim ayında sebze tüketmelerinde ise evvelki aya göre yüzde 6.8 gibi oldukça yüksek oranda yükseliş yaşandı.

Kaynak: www.sacitaslan.com