Pandeminin başlarında halk bankalarınca bahşedilen ucuz kredilerden daha sonra başlayan önemli ev zamları, Türk lirasındaki tarihi bedel kayıplarının getirdiği yeni zamlarla ev sahibi olmayı yaklaşık olarak imkânsız hale getirdi.

Sozcu.com.tr'den Gamze Bal'a konuşan İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizamettin Aşa, son günlerde Türk lirası manâlı kazançlar sağladığı için keza kiralık ayrıca satılık ev fiyatlarında bir arz indirim yaşansa da, fiyatların 2022’de de dalgalı seyir izleyeceğini söyledi.

Gayrimenkul Değer Biçme Uzmanı Celal Erdoğdu, “Bugün artık mevcut maliyetlerle 1.3 milyon liradan altında yeni daire üretmek mümkün yok. Kaliteli bir yerde, yeni üretilmiş 2+1 daireyi 2 milyon liranın aşağı bulabilmek zorlaşmaya başladı” derken; Keller Williams Cadde Gayrimenkul Danışmanı Burçak Sencer Çokgör ise, “Daha evvel yaşanılan, aile büyüklerinin ev sahibi olduğu muhitlerde artık çalışarak konut sahibi almak olası değil” diye konuştu.

DEPREM RİSKİ OLANLAR BİLE 1 MİLYON LİRA

Celal Erdoğdu’nun Merkez Bankası’nın açıkladığı Ev Fiyat Endeksi’ndeki metrekare fiyatlarına kadar yaptığı hesaplamaya kadar, ülke genelinde konut sahibi sahibi olmanın bedeli 600 bin TL. Bu rakam İstanbul’da 800 bin TL’ye çıkıyor.

Fakat bunlar ortalama fiyatlar… Satılık konut ilanlarına baktığımızda, İstanbul’da deprem riski olan 25 takvim binalarda bile 2+1 dairelerin 1 milyon TL’yi bulduğunu görüyoruz.

Erdoğdu, son bir yılda ülke genelinde ikinci el konutların yüzde 38 zamlandığı, bu oranın bazı illerde yüzde 55’e çıktığı bilgisini verdi.

“Enflasyonda 90’lı yıllara döndük. Ev fiyatları fazla seri yükseliyor” diyen Erdoğdu, “İkinci el ile birinci el ev fiyatları aralarında 10 puanlık bir fark var. Son bir yılda ikinci el konutlar ortalamada yüzde 38 artarken birinci eller yüzde 48 arttı” diye konuştu.

80 METREKARENİN MALİYETİ 400 BİN TL

Üretim maliyetlerindeki artışla ilgili, geçen sene bu dönemde 5 bin 400 TL olan demirin şu lahza 12 bin TL’ye çıktığı, 180-190 TL olan çimentonun 600 TL’ye yaklaştığı bilgisini veren Erdoğdu, “Bir evin maliyeti sadece demir ve betonla oluşmuyor. TL’nin layık kaybetmesi, yüksek enflasyonlu bir döneme girilmesi ve bunların imal maliyetleri hepsini etkilemesi eve giren her şeyin maliyeti artıyor” dedi.

Geçen yıl bu dönem metrekaresi 2 bin 200 liraya ev üretilirken bu yıl bu tutarın en düşük 3 bin 800 TL’ye yükseldiği bilgisini veren Erdoğdu, şöyle devam etti:

“Bu tutarın içinde arsa yok, müteahhitin kârı yok… İstanbul’da bugün 80 metrekarelik bir daire üretmek için 100 metrekarelik bir daire inşa etmek gerekiyor. Bunun da en düşük 380 bin liralık bir maliyeti var. Yani takriben 400 bin liraya mülk edilen bir daire, o da İstanbul’un göbeğinde değilse, 1.3 milyon TL’nin aşağıda olma ihtimali yok. Yeni konutlarda koşul bu. Nitelikli bir yerde, yeni yapılmış 2+1 daireyi 2 milyon liranın aşağıda bulmak zorlaşmaya başladı.”

‘FİLLER TEPİŞİRKEN EZİLEN KİTLE’

Keller Williams Sokak Gayrimenkul Danışmanı Burçak Sencer Çokgör, yaptığı değerlendirmede, “Konu ev sahibi olmaksa, İstanbul’da merkezden uzaktan 285 bin TL’ye 2+1 evler var. Oysa doğduğunuz, büyüdüğünüz, yaşadığınız semtlerde, daha önce ailelerinizin ev sahibi olduğu muhitlerde artık çalışarak ev sahibi olmak olası yok” dedi.

“Idareci kesimi kastetmiyorum. Onlar üst düzey kazandıkları için yine alabilirler” diyen Çokgör, şöyle devam etti:

“Üniversiteyi bitirmiş, bir kurumda işe başlamış hatta yıllar içinde müdür olmuş çalışanların konut satın alma ihtimali artık çok düştü. İnsanlar bundan böyle Anadolu’ya yerleşip, oralarda ev almaya çalışıyor. Orta sırık ve altı, filler tepişirken ezilen kitle oluyor. O Kadar çok insanın yok konut, nefes alacak hali yok.’

7 BİN TL KİRA İSTEYEN 5 BİN TL’YE DÜŞÜRDÜ

İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizamettin Aşa ise, son günlerde kurdaki düşüşle birlikte İstanbul Beşiktaş’ta 7 bin liralık bazı kiralık evlerin 5 bin TL’ye düştüğünü, ayrıca kiralık ayrıca satılık konut fiyatlarında bir tedarik düşüş yaşandığını, bunun psikolojik bir zorlama olduğunu, yapılan indirimlerin yüzdesel olarak miktarının ilerleyen günlerde daha net bir ülkü geleceğini söyledi.

Kurdaki düşüşten ziyade kurun hangi seviyede uzun vakit kalacağının önemini vurgulayan Aşa, fiyatlardaki belli başlı düşüşün ise ev arzının artmasına tabi olarak 2023’te gerçekleşmesini bekliyor.

2023’TE YÜZDE 30 İNDİRİM BEKLENTİSİ

“Fiyatlar 2022’de de dalgalı seyredecektir” diyen Aşa, yaptığı değerlendirmeye şöyle devam etti:

“Döviz kurundaki düşüş fiyatların düşmesinde psikolojik bir baskı oluşturdu. İlerleyen süreçte kur kesin bir seviyede sabitlenir, inşaat maliyetleri düşer, müteahhit önünü görmeye, öngörülebilir bütçe yapabilmeye başlar ve üretime geçerse, şehirsel dönüşümün de artmasıyla birlikte ev arzı çoğalır. Bütün bunların etkisiyle bir takvim süreç sonrası 2023’e gelindiğinde fiyatlarda yüzde 30 düşüş bekliyorum.”

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/kur-dustu-ama-daire-fiyatlari-2-milyon-liraya-ulasti-haberi-542849