Milliyet Gazetesi'nden Mert İnan'ın haberine göre sıcaklık çoğalışı da en çok Marmara Bölgesi’ndeki yağışları etkiledi.

İstanbul’daki barajların su seviyesi yüzde 28’e kadar düştü. Barajlarda son 10 senenin en makûs ekim ayı doluluk tablosunun yaşandığına dikkat toplayan uzmanlar, durumun natürel kaynaklı afete dönüşme tehlikeyi taşıdığı ihtarında bulundular.

En fazla eksilme Marmara’da

Ekim ayında vasati sıcaklıklar yalnızca Lüleburgaz, Bilecik, Iğdır, Batman, Birecik etraflarında mevsim basmakalıpları ortamında hakikatleşirken, öteki bölgelerde vasati 3-4 derece yüksek izledi. Öte yandan Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yayımladığı son bilgiler de zirai kuraklık tehlikesinin kapıyı çalmak üzere olduğunu ortaya koydu. 1 Ekim 2019 - 30 Eylül 2020 yarıyılını içeren tarım seneyi yağış raporuna göre, son 1 senede zirai yağışlarda geçen seneye göre yüzde 18 eksilme oldu. Raporda “Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu haricinde öteki bölgelerimizde klasiğin altında yağış kaydolundu, en fazla eksilme ise yüzde 16 eksilme ile Marmara Bölgesi’nde hakikatleşti” denildi.

‘Abuhavamız yarı kurak oldu’

İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Kısmı’nden Prof. Dr. Orhan Şen: “Türkiye, Akdeniz abuhavasından yarı kurak abuhavaya geçiş yaptı. Yarı kurak abuhavada bahar ayları kısalır, bir aylık periyoda düşer. Yazları kavuran sıcakların olduğu, kışların ılık ve kurak geçtiği yarıyıllara tanık olmaya devam edeceğiz. Kış yarıyılı da daha ılık ve kurak geçeceğinden İstanbul özelinde önümüzdeki bahar aylarında su kasveti gündeme kazanç. 2020 sonuna kadar kuraklık devam ederse, 2021’de zirai mahsul ve su kaynakları mevzusunda zelzele hayata tehlikemiz var. Anadolu’da da kuraklık yaşanıyor. Süratli popülasyon çoğalışı, sera gazı salınımı, betonlaşma, karbondioksit gazındaki çoğalış atmosferin ısı balansını negatif etkiledi. İstanbul’da 15 derece olması gereken ekim ortalaması 19 dereceye erişti. Gökdelenler, asfalt yollar ve yeşil bu tablonun öteki sebebi. Türkiye’nin 1985 - 2035 seneleri arasında 2 derece sıcaklık çoğalışı mevzubahisi. Atmosfere salınan sera gazı emisyonlarının yüzde 25’i Amerika Birleşik Devletleri kaynaklı. Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Biden, küresel abuhava krizine karşı Paris Antlaşması’nın uygulanmasından yana davranış alacağını deklare etti.

‘Araba ve halı devireme bitmeli’

Devlet Su İşleri DSİ Daha Önceki Daire Başkan Yardımcısı ve Su Siyasetleri Derneği Başkanı Dursun Yıldız: “Kuraklık tablosu kaygı verici. Melen Barajı çabuklukla bitirilip, hizmete girmeliydi. Emin ki projenin 5 seneden evvel bitmesi çok efor. Kuraklık devam ederse, önümüzdeki yaz su seviyeleri dibe vuracak. Melen Bölgesi de kuraklıktan kısmetini alıyor. Kovid-19 ihtiyatları gibi, gerekirse genelgeler yayınlayarak, araba ve halı devireme gibi hoyratlıklara son verilmeli. Bulaşık, çamaşır devirirken suyu çok dikkatli harcamalıyız. Ağlardaki su kaybı süratle yüzde 10’a düşürülmeli. Kente su temin eden barajların toplam kapasitesi 750 milyon metreküp. Netice haysiyetiyle en az 350 milyon metreküp su sarihi Melen ve Yeşilçay’dan gideriliyor. Ancak kuraklık devam ederse, Melen de deva olmaz. Sonrasında Sakarya Nehri gündeme gelecek. Bu biçimde sıfırı harcayacağız. İstanbul’un su yönetimi kuraklık ve zelzele tehlikesine göre ele alınmalı. Megakentte her 5 senelik periyotta aşırıdan 150 milyon metreküp su gerekiyor. İstanbul sünger gibi ve vaziyet iyi değil.”

Kaynak: www.sacitaslan.com