Sözcü Gazetesi'nden Veli Toprak'ın haberine tarafından Alman otomobil üreticisi Volkswagen'in ‘siyasi' nedenlerle Türkiye'de fabrika kurmaktan vazgeçmesine ‘karşılık' geldi.

Cumhurbaşkanlığı, birçok kamu kurumunda makam arabası olarak kullanılan ilk önce Passat modeli elde etmek üzere yine aynı grup içinde olan Audi araçların değiştirilmesi için bakanlıklara uyarı yaptı.

MAKAMLARI DEĞİŞTİRİN

Alman otomobil devi, 2020 yılı içinde Manisa'da fabrika kurmak için egzersiz yürüttü. Ama bu fikirden önce pandemi sebebiyle daha sonra ise Türkiye'deki ‘siyasi' durum nedeniyle vazgeçildi. Volkswagen'in yokuş yöneticisi Herbert Diess, Türkiye'de kurulması planlanan fabrika projesinden sözünden dönme nedenlerinden birisinin ülkemizdeki siyasi durum olduğunu açıkladı. Manisa'da geçen sene inşasına başlaması planlanan fabrikanın takvim 300 bin araçlık kapasiyete sahip olması ve yaklaşık 4 bin kişiyi istihdam etmesi öngörülüyordu.

Volkswagen'in fabrikadan ‘siyasi' nedenle geri adım atmasına hükümet aldırışsız kalmadı. Sözcü'nün edindiği bilgiye göre Cumhurbaşkanlığı, bazı bakanlıklara Passat ilk kez almak üzere Audi'ye ait araçların makam arabası olarak kullanılmaması konusunda uyarıda bulundu. Alman malı makam araçlarının adım adım değiştirilmesi istendi. Kamuda kullanılacak yeni araçlar için marka önerisi yapıldı. Renault'a öncelik verilmesi ayrıca Ford ve Toyota marka araçların da kamuda kiralanması istendi. Üstteki model kiralamalarda Renault Talisman ve Ford Mondeo modellerin tercih edileceği öğrenildi.

Kamuda 115 bin makam aracı var

Türkiye'de kamuda halen 115 bin makam aracı bulunuyor. Bu sayı Fransa'da 65 bin, İtalya'da ise 29 bin. 

Yalnızca 2019 yılında kamunun taşıt kirası için devletin kasasından  537 milyon 706 bin TL para çıkmıştı. Türkiye bu alanda dünya lideri.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/makam-araci-misillemesi-haberi-527695