Sözcü Gazetesi'nden İsmail Akın'ın haberine göre Antalya'nın Manavgat ilçesinde 28 Temmuz'da ağaçlık alanda başlayıp mesken yerlerine sıçrayan yangın 5'nci gününde de devam ediyor.

Yangın bölgesinde incelemelerde yer alan CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, ondan pozitif mahallenin haritadan silindiğini söyledi. Yangında can kayıplarının da yaşandığını aktaran Budak, şunları söyledi:

Beş vatandaşımızı, binlerce besi hayvanımızı ve yaban hayvanını, tarları, seraları ve ormanlarımızı kaybettik.

Devlet yangınlarla baş edemedi, bu iktidar devleti aciz düşürdü. Vatandaşımız yanına yalnızca CHP'li belediyeleri fark etti. Belediyelerimiz olağanüstü bir uğraş harcadılar, fakat maalesef belediyelerimizin de sınırlı imkanları merkezi hükümetin eksikliklerini kapatmaya yetmedi” diye konuştu.

HER KRİZDE AMAÇ SAPTIRIYORLAR

Yangınla baş edemediniz, hiç olmazsa yaraları sarın. O da yok. Cumhurbaşkanı mağdurların ücret ve kredi ödemelerini erteleyeceklerini sözde müjdeledi!!! Tam anlamıyla bir yıkımla aleyhinde karşıya olan vatandaşlarımızın ellerinden tutacaklarına, borç erteliyorlar. Manavgat halkı iktidarın ülkeyi ve krizleri yönetememesinin bedelini fazla ağır ödüyor. İlk andan itibaren böylesi bir felakete devletin ne kadar hazırlıksız yakalandığı ortaya çıktı. Makam uçakları, uçan saraylar almaktan, devlete tek bir tane yangın uçağı almaya fırsat bulamamışlar. 19 yıldır iktidarlar, benzeri dün iktidara gelmiş gibi her krizde hedef saptırarak beceriksizliklerini örtmeye çalışıyorlar. Bunu Manavgat'ta yaşanan felaketle bir defa daha çok acı bir şekilde deneyimledik.

Sahada kimle konuştuysak yanlarında devleti göremediklerini, her şeyi kendi çabaları ile kurtarmak zorunda kaldıklarını söylüyorlar. Zaten birçok görüntü de var. Ateş dalgaları içerisinde ırk canlarını, hayvanlarını kovalarla su taşıyarak kurtarmak zorunda kaldılar. Devlet ortada değil. Belediyelerimiz mucizevi çabalarla sürece katkı sundular, oysa hiçbiri merkezi hükümetin eksikliklerini doğal olarak telafi edemedi. Yangın başlar başlamaz müdahale edilmekte fazla geç kalındı.

BAKAN İTİRAF ETTİ, UÇAĞIMIZ YOK

Poyraz ve hava sıcaklığının etkisiyle bu geç kalmanın faturası ağır oldu. İlk olarak dört mahalleyi boşaltma kararı aldılar. Mahalleri yangından gözetmek akıllarına bile gelmedi. Daha Sonra anladık ama mahalleleri koruyacak donanım ellerinde yokmuş. İnsanları bütün birikimlerini geride bırakarak mahallerini boşaltmak zorunda bıraktılar. Tüm dünyada bu nesil yangınlara müdahalelerde en temel kullanılan araçlar yangın uçaklarıdır. 10 milyon nüfuslu Yunanistan'ın 38 adet yangın söndürme uçağı var. Bakan itiraf etti. Bizim envanterimize belirli tek bir yangın söndürme uçağımız yok. İki tane kiralık uçakla yangına müdahale beceriksiz kaldı.

HEM FELAKET AYRICA CİNAYET

İkinci gün boşaltılan semt sayısı 18'e çıktı. İkinci gün uçaklar Manavgat'ta görünmez oldu. Ya başka bir yere sevk ettiler ya da diğer bir şey oldu. İkinci günden beri Manavgat'ta sadece helikopterlerle havadan yangın söndürme çabaları sürüyor. Halbuki helikopterlerin soğutma yapmak için kullanıldığını, yangın söndürmede çok yeterli olmadıkları biliniyor. Üçüncü günden daha sonra ne helikopterleri ne uçakları doğru sürükleyici gören oldu. Arazi dağlık olduğu için belediyelerimizin karadan müdahale çabaları yangını denetim altına almaya yetmedi.

Yangını kendi haline bırakan bir iktidar var. Nasıl Olursa Olsun yanacak yerler bitince yangın söner diye düşünüyorlar. Çok açık söylüyorum bu ayrica bir felakettir keza de bir cinayettir. Dördüncü günde akıllarına Rusya, Ukrayna, Azerbaycan ve İran'dan takviye istemek geldi. Bu ülkelerin bize uçak gönderiyor olmaları, iktidarın devleti ne değin aciz bir duruma düşürdüğünün fazla açık göstergesidir. Bu gelişme yangını söndürmeyi biz başaramadık, söndürürse öteki ülkeler söndürür anlamına geliyor. Neye kahrolacağımızı şaşırdık. Vatandaşlarımızın yaşadıkları felakete mi, devletin bu dek aciz duruma düşürülmesine mi kahrolalım, bilemiyoruz.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/manavgatta-felaketin-boyutu-ortaya-cikti-haberi-536281