Sabah Gazetesi'nden Feride Cem'in haberine göre pandemide yaşanan ikinci dalganın etkisiyle alınan önlem ve getirilen kısıtlamalar perakende sektöründe yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. Ocak ayında kısıtlamalar nedeniyle yüzde 50-60 ciro kaybeden markalar, "Karşılıklı bölge giderlerini düşürün veya değişmez ülkü getirin" talebiyle AVM yönetimlerinin kapısını çaldı. Firmaların bir öteki talebi de tazminatsız çıkış hakkının tanınması için yasal düzenlemenin bir an önce yapılması.

Markalardan gelen bu istek üstüne Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD), Birleşmiş Markalar Derneği (BMD), Kategori Mağazacılığı Derneği (KMD), Tescilli Markalar Derneği (TMD) başkanlarının bir araya gelerek sektörün sorunlarını masaya yatırdıkları öğrenildi.

Taraflar, toplantıda gündeme gelen konuları idare kurullarında ele alarak 21 Şubat Çarşamba günü yeniden bir araya gelecek. Perakende cirolarında aralıkta başlayan kan kaybının 2021'de de devam ettiğini gösteren BMD Başkanı Sinan Öncel, "Ocak ayında yüzde 50-60 ciro kaybeden markalar için çözüm verimli mağazacılık" dedi. AVM yönetimleri kadar desteklenen ve rahat gösterilen markaların bu kısıtlama sürecinde daha eksik kan kaybettiğini söyleyen Öncel, üyeleri arasında yaptıkları ankete tarafından AVM'lerde az daha kapanan değin yeni mağaza açıldığını vurguladı. Özellikle karşılıklı alan giderlerinin zaten kısıtlamalar sebebiyle önemli bir gelir kaybına uğrayan markalarda ciddi sıkıntılar yarattığını söyleyen Öncel, "Burada şeffaflık istek ediyoruz. Bunu gayet şeffaf bir şekilde yapan, markalara yardımcı olan AVM'ler var. Lakin yapmayanlar da var. Bu konuda herkes elini taşın altına koyarak üstüne düşeni yapmalı" diye konuştu.

"HERKES ÜSTÜNE DÜŞÜNE YAPMALI"

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Hüseyin Altaş, markaların temsilcileri ile bir araya geldiklerini söyledi. Taleplerin iki taraflı alan giderleri ve tazminatsız çıkış üzerine yoğunlaştığını söyleyen Altaş, "Konuyu yönetim kurullarımızda ele alacağız. Önümüzdeki hafta her tarafta taraflarla bir araya gelip değerlendirme yapacağız" diye konuştu.

Iki Taraflı alan giderlerinin metrekareye göre 15 TL'den başlayıp 100 TL'ye dek çıktığını söyleyen Altaş, "Sabit bir karşılıklı bölge tutarının belirlenmesi çok kuvvet, üç kapısı olan AVM var, sekiz kapısı olan da var. Herkesin ısıtma gideri ayrı. 440 AVM'den söz ediyoruz. Lakin tedirgin bir dönemden geçerken herkes üstüne düşeni yapmalı" dedi.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/markalardan-avmye-yuksek-gider-tepkisi-haberi-528619