Sözcü Gazetesi'nden Nazan Doğaner Halıcı'nın haberine kadar delta varyantı, ilk kez aşısız olanlar almak üzere toplumun büyük bir kısmında daha çok bulaşmaya ve rahatsızlık oluşturmaya devam ediyor…

Bilhassa okulların açıldığı bu dönemde olgu sayıları da giderek artıyor. “Dolayısıyla günümüzde aşı yaptırmak değin korunma tedbirlerini gevşetmemek de büyük tartı taşıyor” diyen Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Çağrı Büke, maske ve mesafe konusunda şu bilgileri verdi:

AŞILI DA OLSANIZ DİKKAT!

Araştırmalar maske kullanımına uyumun toplumda bütün ve yüksek oranda olduğu durumlarda hastalığın bulaşma riskinin bariz azaldığını ortaya koymaktadır. Günümüzde mevcut Covid-19 aşılarının hiçbiri, bulaştığında virüsün üst solunum yollarına yerleşmesine engel olamadığından solunum sekresyonları aracılığıyla virüs ortama yayılabilir ve diğer bir kişiye bulaşabilir. sonuç olarak aşılı olup olunmadığına bakılmaksızın SARS-CoV2'nin bulaşmasının önlenmesinde içten maske kullanımı ve mesafe kuralına harmoni hâlâ kritik bir öneme sahiptir.

KAPALI ORTAMLARDA HANGİ CINS MASKE KULLANILMALI?

Bulaşın önlenmesinde kapalı ortamların havalandırılması son derece önemlidir. Araştırmalar Covid-19 için, virüsün yoğun bulunduğu ya da katılmak olasılığı olan kapalı ortamlarda cerrahi maskelerin koruyucu olamayacağını bu durumda N95 ya da FFP2 olarak adlandırılan maskelerin kullanılması gerektiğini göstermektedir. Çalışmalar keza açık ortamda müşterek veya bağlı yandan oturulduğunda arada en az 2 metre mesafe bırakıldığında bulaşma olasılığının epeyce azaldığını ortaya koymaktadır. Yalnızca maskenin, sadece mesafenin kimsesiz bir amaç ifade etmediği, azami korunmayı sağlayabilmek için dürüst ve uygun maske kullanımıyla birlikte mesafe kuralına da uyarlamak gerektiği her zaman akılda bulundurulmalıdır.

DOĞRU TAKIN NEMLENİNCE DEĞİŞTİRİN

CovId-19 hastalığına karşısında kullanılacak maskeler en düşük üç katlı cerrahi maskeler biçiminde olmalıdır. Yeniden maskenin koruyuculuğundan bahsederken bunun keza ağzı hem de burnu kapatacak biçimde yüze yerleştirilmesi, yani tam ve doğru olarak takılmış olması gerekliliği unutulmamalıdır. Cerrahi maskelerin ıslanmadıkları veya nem oluşmadığı sürece etkinlikleri dört saate kadardır. Oysa hemen şimdi yeni takılmış bir maske bile olsa ıslanmış veya nemlenmiş ise anında değiştirilmelidir. Zira bu durumdaki maskelerin koruyuculuğundan bahsetmek olası değildir. Cerrahi maskenin Covid-19'a karşısında etkili biçimde koruyuculuğundan bahsederken mutlaka sosyal mesafenin de sağlanması gerektiği daima akılda bulundurulmalıdır.

RİSK NE VAKIT ARTAR NE ZAMAN AZALIR?

Çalışmalar, iki kişinin de maske takmadığı durumlarda virüsün bulaşma olasılığının en yüksek, iki kişiden birinin maske taktığı durumda virüs bulaşma riskinin orta seviye, her iki kişinin de maske taktığı durumda düşük düzeyde virüs bulaşma riski olduğunu, her iki işinin hem maske takıp hem de aralarında gerekli mesafe (asgari 1.8 m) bırakıldığında virüs bulaşma riskinin bariz azaldığını ortaya koymaktadır.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/maske-ve-mesafe-asili-olsaniz-da-kritik-oneme-sahip-haberi-538068