Sözcü Gazetesi'nden Nazan Doğaner Halıcı'nın haberine tarafından Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayten Ferahbaş Kesikoğlu, maskelerin tetiklediği deri sorunlarına aleyhinde 8 kayda değer tavsiyede bulundu.

İşte onlar…

1 – Cilt bakım ürünleri kullanın: Cildinizin ihtiyaçları için formüle edilmiş ürünleri uygulamak, cildinizin en iyi şekilde görünmesine asistan olacaktır. Hem çok terliyorsanız veya önemli bir akne alevlenmeniz varsa, cildinizi kaşıma ihtiyacı hissedebilirsiniz. Sakın yapmayın! Bu cildinizi tahriş eder ve sivilce dahil her türlü cilt durumunu kötüleştirebilir. Cildinizi tahriş edebilecek salisilik asit, retinoid ve tıraş sonrası ürünler (bilhassa kokulu olanlar) gibi ürünleri azaltmanız önerilir.

2 – Yüzünüzü ve dudaklarınızı nemlendirin: Yüzünüzü yatmadan önce,  uyanınca ve terledikten daha sonra mutlaka temizleyin. Keza deri tipinize kadar formüle edilmiş bir nemlendirici kullanarak cildinizi koruyun. Yüzünü yıkadıktan sonra, maskenizi  takmadan önce ve yatmadan önce dudaklarınıza uygun bir dudak nemlendirici sürerek çatlamasını önleyebilirsiniz.

3 – Makyaj yapmayın: Maskenin altında makyaj gözeneklerinizi tıkayıp, tahrişe yol açabilir. Makyaj gerekliyse, sadece “komedojenik olmayan” ya da “gözenekleri tıkamayacak” etiketli ürünleri kullanın.

4 – Doğru maske seçin: Maskenin yüze sıkı ve bakımlı oturması deri sorunlarını da azaltır. Maske fazla sıkı gelirse ya da yüzünüzde kayarsa, cildinizi tahriş edebilir. Maskenin kumaşı da önemlidir bu yüzden pamuklu olanları tercih edin. Kulak arkası ağrısını ve tahrişi eksilmek için ayrı tahvil ve kulak halkalarına sahip maskeler alın ve her gün öbür bir herif takın.

5 – Her 4 saatte bir 15 dakika ara verme verin: Konut içi, araba gibi yalnız kaldığınız durumlarda özellikle ellerinizi yıkadıktan sonra her 4 saatte bir maskenizi çıkartıp cildinizin nefes almasına müsade verin.

6 – Bez maskelerinizi yıkayın: Kumaş maskeleri yıkamak, hijyen değin maskenin içinde biriken yağları ve cilt sorununa yol açabilen artık deri hücrelerini de temizler. Bez maskeyi çamaşır makinesinde veya elde yıkayabilirsiniz.

7 – Maske sorununa karşısında hijyene dikkat!: Uzun vakit maske takmak zorunda olanlarda gözenek ve yağ bezi kanallarının tıkanması nedeniyle akne sorunları ortaya çıkabilir. Maskne olarak adlandırılan bu duruma aleyhinde cilt temizliğinize uyarı edip, kumaş maskeleri tercih edin.

8 – Dermatoloğa başvurun: Cildinizde sorun olduğunda içten cilt bakımı ile birkaç gün ya da hafta içinde bir iyileşme ayrım etmelisiniz. Şikayetleriniz geçmez ya da kötüleşirse bir dermatoloğa danışmanın zamanı gelmiştir.

Kaynak: www.sacitaslan.com