Mehmet Aslantuğ, Posta Gazetesi'nden Ateş Gürsoy Cimin'e verdiği röportajda çarpıcı ifadeler kullandı...

Röportajdan bir kesit şöyle...

"YETİŞTİĞİM KÜLTÜRDE ‘AYIP’ KAVRAMI EPEYCE CİDDİYE ALINIR GÖBEK ATILMAZ, GERDAN KIRILMAZ, KİMSE YAYILARAK OTURMAZ"

Siz, herkesin fazla takdir ettiği, saygı duyduğu birisiniz. Bunda büyüdüğünüz ailenin, yetişme şeklinizin de etkisi vardır değil mi?

Nezaketin için teşekkür ederim; oysa ne kadarını taşıyabiliyorum bilemem. Elimden geleni yapmaya çaba gösteriyorum. Babamı, onu iyi tanıyanlarla yıllar sonradan bir erişkin olarak sohbet ettiğimde başkalarından dinlemiş oldum. Nasıl biri olduğunu, yetiştiği ortamı... Bizimkiler Kafkasya kökenlidir. Yetiştiğim kültürde ‘ayıp’ oldukça ciddiye alınır ve liste de kabarıktır. Kafkas millet danslarındaki ceset dilinden ve koreografiden de kolaylıkla yansır zaten.

Nasıl mesela?

Göbek atılmaz, gerdan kırılmaz örneğin... Kadın erkek ilişkisini de toplumsal yaşam biçimini de o figürlerden iyi anlamak mümkündür. Saat kaç olursa olsun, kimse kimsenin yanına kaykılarak oturmaz. Bunlar birilerine yararsız gelebilir natürel ama yolu onlarla kesişenler ne çağrıda bulunmak istediğimi bilirler.

Ben de anladım ve bayıldım!

Teşekkür Ederim. Böyle hassasiyetlere saygı duymayanlar; biraz da kendisi dahil etrafına hürmet duymayı bilmeyen veya saygısını yitirmiş olanlardır. Güvenilir adap kurallarına yaslanmayan, üstünlük ve yaranma barındıran ‘o şeyi’ saygı zannettikleri ve kendileri de böylece yaşadıkları için her şeyi ondan ibaret görürler.

İnsan baba olunca, hayata ve geleceğe daha kaygılı bakar ayla geliyor mu?

Vesvese var natürel ama herkes üstüne düşeni yapacak. Tükettiğimiz değin iyileştirmeyi de başaracağız. Gözyaşları Içinde, sızlayarak olacak bir şey yok. Laf yok, eylem lüzum! İyiyi, güzeli, doğruyu arayan ve onun nöbetini tutan eylem kutsaldır!

Oğlunuz size her şeyini anlatır mı?

Anlatamayacağı bir şey yoktur. Belki hemen aktarmaz, bazılarını esirgeyebilir; fakat bu, çekindiğinden olmaz. Ben de bu nesil bir yoldaşlıktan yanayım zaten.

Baba olduktan daha sonra hayatınızda en fazla ne değişti?

Duygular... Duyguların rengi, formu yenileniyor. Köklü bir değiştirme değil bu, bir nesil yenilenme...

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/mehmet-aslantug-yetistigim-kulturde-ayip-kavrami-epey-ciddiye-alinir-haberi-534360