Sözcü Gazetesi'nin haberine tarafından Merkez Bankası (TCMB), bugünkü toplantısında politika faizini yüzde 14’te sabit alıkoyma kararı aldı.

Açıklamada, uzun vadeli yatırım kredilerine göze çarpan edilerek “Cari işlemler dengesindeki iyileşme eğiliminin güçlenerek devam etmesi, fiyat istikrarı için siklet talep etmektedir. Kurul, bu hedefe ulaşmak için uzun vadeli Türk lirası yatırım kredilerinin önemli bir rol oynayacağını değerlendirmektedir” dendi.

Karar sonrası dolar/TL 13,61, Euro/TL 15,50’de yatay seyretti. 2 yıllık gösterge bağ faizi yüzde 21,14 seviyesinde bulunuyor.

‘ULUSLARARASI ÖLÇEKTE FİYATLAR ARTIYOR’

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 14 düzeyinde değişmez tutulmasına karar vermiştir.

Salgında varyantlar ve çoğalan jeopolitik riskler, küresel iktisadi faaliyet üzerindeki aşağıda yönü olan riskleri canlı tutmakta ve belirsizliklerin artmasına yol açmaktadır. Küresel talepteki toparlanma, emtia fiyatlarındaki yüksek seyir, enerji ilk önce edinmek üzere bir takım sektörlerdeki arz kısıtları ve nakliyecilik maliyetlerindeki yüksek seviye uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının artmasına yol açmaktadır.

Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve milletlerarası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. aynı zamanda, gelişmiş ülke merkez bankaları artan enerji fiyatları ve talep-talep uyumsuzluğuna tabi olarak enflasyonda görülen yükselişin beklenenden uzun sürebileceğini değerlendirmektedir. Bu çerçevede, iktisadi faaliyet, işgücü piyasası ve enflasyon beklentilerinde ülkeler arasında farklılaşan görünüme tabi olarak gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası iletişimlerinde ayrışma gözlenmekle birlikte, merkez bankaları destekleyici finansal duruşlarını halen sürdürmekte, varlık alım programlarına devam etmektedir.

2022’DE CARİ FAZLA HEDEFİ KORUNDU

Kapasite başvuru seviyeleri ve öteki öncü göstergeler yurt içinde iktisadi faaliyetin, dış talebin de olumlu etkisiyle güçlü seyrettiğine muhabere etmektedir. Büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payı artarken, cari işlemler dengesinin 2022 yılında pozitif vermesi öngörülmektedir. Cari işlemler dengesindeki iyileşme eğiliminin güçlenerek devam etmesi, fiyat istikrarı için tartma arz etmektedir. Komite, bu hedefe ulaşmak için uzun vadeli Türk lirası yatırım kredilerinin önemli bir rol oynayacağını değerlendirmektedir.

Enflasyonda yakın dönemde gözlenen yükselişte; hesaplı temellerden uzaktan fiyatlama oluşumları, küresel enerji, yiyecek ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışlar ile miktar süreçlerindeki aksaklıklar gibi talep yönlü unsurlar ve talep gelişmeleri etkin olmaktadır. Komite, sürdürülebilir fiyat istikrarı ve mali istikrarın tesisi için atılan ve kararlılıkla sürdürülmekte olan adımlar ile birlikte, enflasyonda baz etkilerinin de ortadan kalkmasıyla dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngörmektedir.

POLİTİKA ÇERÇEVESİ GÖZDEN GEÇİRİLİYOR

Bu çerçevede Komite, politika faizinin değişmez tutulmasına karar vermiştir. Dargın olan kararların birikimli etkileri yakından takip edilmekte ve bu dönemde fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde tekrar şekillenmesi nedeniyle TCMB'nin tüm politika araçlarında daimi liralaşmayı teşvik eden geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme süreci yürütülmektedir.

TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda daimi düşüşe dikkat çekici eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya dek elindeki tüm araçları liralaşma stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak kararlılık, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artma eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin daimi olarak gerilemesi aracılığıyla makroekonomik istikrarı ve parasal istikrarı olumlu etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, üretim ve istihdam artışının dinç ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için uygun zemin oluşacaktır.

Kurul, kararlarını transparan, öngörülebilir ve data odaklı bir çerçevede almaya devam edecektir.

Para Politikası Kurulu Buluşma Özeti beş çalışma günü içinde yayımlanacaktır."

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/merkez-bankasi-faiz-karari-aciklandi-haberi-545307