Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini 150 baz puan azaltarak yüzde 12’den yüzde 10,5’e indirdi. Karar dünya basınında geniş yankı buldu.

TCMB politika faizinde 150 baz puan indirime bu arada bir sonraki görüşme olan kasım ayında da “aynı bir adım” ile faiz indirim döngüsünü tamamlayacağı sinyalini verdi. Ekonomistler Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘yıl bitmeden tek hane’ çağrısı nedeniyle bu 100 baz puan indirim yapılacağını tahmin ediyordu.

Geçtiğimiz sene eylül ayında yüzde 19 düzeyinde bulunan politika faizini indirmeye başlayan TCMB bankası aralık ayına dek 500 baz puan faiz indirmiş, bu gelişmenin ardındaki Türk lirası sert değerinde kaybetmiş ve enflasyon tırmanmıştı.

Ocak ayında indirimlerine ara veren TCMB, ekonomik faaliyetteki yavaşlamayı bahane göstererek geçtiğimiz ağustos ayında baştan faiz indirim döngüsüne girdi. Böylece son üç toplantıda 350 baz puanlık indirime gidilmiş oldu.

DÜNYA BASININDA GENİŞ YER BULDU

TCMB’nin tahminlerin üzerinde bir indirim yapmasının arkasında milletlerarası finans basını da konuya geniş yer verdi. Bloomberg, Türkiye’deki politika faizlerinin mali koşullardan giderek daha pozitif koptuğunu belirtti.

Wall Street Journal ise “Türkiye’nin son faiz indirimleri banal Türk vatandaşlarının liradan kaçmasına ve paralarını dolar, altın ve kriptolara yığdığı çalkantılı bir sarmala niçin oldu” değerlendirmesinde bulundu.

‘KRİZİN TEKRARLANMA RİSKİ VAR’

Bloomberg’te Beril Akman imzasıyla yayımlanan haberde dünya genelinde enflasyon şoklarına cevap olarak faizlerin agresif bir şekilde artırıldığı oysa Türkiye’deki politikanın dünya genelinden farklılaştığı belirtildi.

Haberde keza ekonomist Selva Bahar Baziki’nin değerlendirmelerine de yer verildi. Baziki, “Cumhurbaşkanının taleplerine uymanın hesaplı riskleri var. TCMB’nin 2021’in sonlarında 500 baz puanlık son gevşeme döngüsü bir para krizi ve yüksek enflasyonla sonuçlanmıştı. Şu lahza bu krizin tekrarlanma riski var” dedi.

Yetkililerin makro ihtiyati tedbirler olarak adlandırdıkları bir dizi önlemin kredi vermede yavaşlamaya neden olduğu belirtilirken bu yaklaşımla kredi akışının her tarafta sağlanmaya çalışıldığı aktarıldı.

Haberde son olarak “Erdoğan ekonomiyi animasyon isteğinin yanı sıra, geleneksel politikayla çelişen ve hemen şimdi Türkiye’deki kanıtlarla doğrulanmayan bir görüş olan ‘düşük faizler enflasyonu da düşürür’ fikrine inanıyor” ifadelerine yer verildi.

WSJ: DÜŞÜK FAİZ LİRADAN KAÇIŞA SEBEP OLDU

Wall Street Journal’da Jared Malsin imzasıyla yayımlanan haberde ise TCMB’nin fazla yüksek enflasyona rağmen bu yılki en büyük faiz indirimini gerçekleştirdiği belirtildi.

Haberde, “Erdoğan, çoğu iktisatçının tersine düşük faiz oranlarının enflasyonu da düşüreceğine inanıyor. Türk yetkililer keza ihracatı cesaretlendirmek ve üretimi desteklemek için daha güçsüz bir para birimi istediklerini söylüyorlar” ifadelerine yer verildi.

Analizde keza “Türkiye’nin son faiz indirimleri; yabancı yatırımcıların çekildiği, sıradan Türk vatandaşlarının ise TL’den kaçtığı ve paralarını dolar, altın ve kriptoda değerlendirdiği çalkantılı bir sarmala neden oldu” görüşü aktarıldı.

TÜRKİYE İÇİN RİSK ARTIYOR

WSJ’ye değerlendirmelerde yer alan Londra merkezli Capital Economics’in kıdemli ekonomisti Liam Peach, “Liradaki istikrar döneminin geçtiğini düşünüyoruz” dedi.

Peach, “Süre geçtikçe Türkiye için tehlikenin arttığını düşünüyorum. Türkiye’nin ödemeler dengesi her zaman epeyce zayıftı ve özellikle hemen bu durum böyle” diye konuştu.

CNBC: ERDOĞAN’IN POLİTİKASI ENFLASYONU YATIŞTIRMAK ÜZERİNE DEĞİL

CNBC ise haberinde, “Erdoğan kadar yönetilen para politikası enflasyonu yatıştırmak yerine büyüme ve ihracat rekabeti arayışına dayanıyor” ifadelerine yer verdi.

Natasha Turak imzalı haberde BlueBay Asset Management’ın artan piyasa stratejisti Timothy Ash’in analizlerine yer verildi. Ash, tüm bunların 2023’teki genel seçimleri kazanma stratejisi olduğunu belirtti.

Ash konu ile ilgili bilgi notunda, “Bu çoğaltma yanlısı politikalar Erdoğan’a seçimi kazandırabilir. Fakat bu politika ithalat talebini artıracak, rekabet gücünü baltalayacak ve cari açığı büyük ölçüde artıracak” dedi.

Kaynak: www.superkulup.com URL: https://www.superkulup.com/merkez-bankasi-faiz-kararini-dunya-boyle-gordu-dusuk-faiz-liradan-kacisa-sebep-oldu.html