Sözcü Gazetesi'nin haberine kadar yapılan açıklamada bu yazılımın dünyanın birçok ülkesinden yüzlerce siyasetçiyi, insan hakları aktivistini, gazeteciyi, akademisyeni izlediklerini açıklayan Microsoft, Toronto Üniveristesi bünyesindeki kuruluş Citizen Lab ile birlikte çalıştıklarının da altını çizdi. Şirket, hacker grubunun Candiru adı da dahil almak üzere farklı isimlerle tanındığını aktardı.

KİMLERİN GAYE ALINDIĞI AÇIKLANMADI

Bir yazılım güncellemesiyle ajan yazılımın engellendiğini aktaran Microsoft, “Filistin, İsrail, İran, Lübnan, Yemen, İspanya, Birleşmiş Krallık, Türkiye, Ermenistan ve Singapur’da bir takım hedeflere saldırdılar” ifadesine yer verdi. Şirket özel olarak kimlerin hedefe alındığını ise açıklamadı.

Candiru’nun casus yazılımının Milletlerarası Affetme Örgütü ve Black Lives Matter (Siyah Yaşamlar Önemlidir) gibi kuruluşların internet sitelerini kullandığı ve bunların arkasına gizlendiği belirtildi. Microsoft ve Citizen Lab’in yaptığı araştırmaya tarafından bu nesil siber hücum sistemlerinin hükümetlere ve emniyet güçlerine satıldığı ve bunun hiç saydam olmadığı aktarıldı.

16 MİLYON EUROYA 10 CİHAZI İZLİYORLAR

Microsoft’un devlete ait blogunda yayınlanan makalede, “Bazı baskıcı hükümetler bunları günahsız siviller üstünde kullanıyor. Özel sektördeki şirketlerin siber tabanca geliştirip bunu satması halk, işletmeler ve her boyuttaki hükümetler için çok tehlikeli” ifadesi kullanıldı.

Yapılan araştırmada ise Candiru’nun nasıl çalıştığı belirtildi. İncelemeler sonucunda Candiru, 16 milyon euro karşılığında müşterinin istediği herhangi bir ülkedeki 10 öbür cihazı takip etme teklifini sunuyor. Ekstra 5.5 milyon euro ödenmesi durumunda ise 5 farklı ülkedeki ekstra 25 cihazı da peşine düşüp takip edebiliyor.

Yapılan açıklamada Candiru’nun mobil cihazları, bilgisayarları ve bulut depolama sistemleri maksat aldığı belirtildi.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/microsofttan-casus-yazilim-itirafi-haberi-535574