Habertürk'ün haberine göre Sayıştay’ın 2020 yılı teftiş raporunda dağıtılmış halk iktisadi teşebbüslerine ilişkin ilginç tespitler yer aldı.

Raporda Türkiye Jokey Kulübü, Ulusal Piyango İdaresi ve Spor Toto Teşkilatı kadar genel bütçeye aktarılan tutarların doğruluğunun teyidi için herhangi bir teftiş mekanizmasının kurulmadığı belirtildi.

Sayıştay raporunda konuyla ilgili şu ifadeler yer aldı:

"Düzenleyici ve denetleyici kurumlar, kayıtlı ulus iktisadi teşebbüsleri, Türkiye Jokey Kulübü, Ulusal Piyango İdaresi ve Spor Toto Teşkilatı kadar genel bütçeye gelir kaydedilmek üzere Bakanlık hesabına yatırılan tutarların, Bakanlık merkez muhasebe birimi göre dekont üzerinden muhasebeleştirildiği, ama bu tutarların takibi ve doğruluğunun teyidine karşın tatmin edici bir denetim mekanizmasının kurulmadığı görülmüştür."

MALİ TABLOLARDA UYUŞMAZLIK

Sayıştay'ın Aile Egzersiz ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na ilişkin raporunda ise Bakanlığın kullanımında bulunan taşınmazlara ilişkin muhasebe kayıtlarındaki tutarlar ile net bedel hesabındaki tutarın uyuşmadığını belirtildi.

Sayıştay'ın raporunda şu tespitlere yer verildi:

"Denetlenen millet idaresinin mali tablolarında 250.03 ve 252.03 numaralı muavin hesapların toplam borç kalanı 1.408.321.706,61 TL olarak gözükürken 500.12 Tahsisli Kullanılan Taşınmazlar tezgâhtar hesabının alacak kalanı 1.329.451.138,94 TL olarak görünmektedir.

böylece, laf konusu hesapların aradaki fark olan 78.870.567,67 TL kadar finansal tablolarda yanıltıcı data içerdiği düşünülmektedir. Bu itibarla, müşterek olarak çalışan bu iki hesabın arasındaki farkın nedeni saptama edilerek ilgili ayarlama kayıtlarının yapılması gerektiği değerlendirilmektedir.”

ARAÇLAR YERİNDE KULLANILMAMIŞ

Sayıştay'ın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı teftiş raporunda ise bazı sözleşmelerde, işlerin kontrolü zarfında bakanlığa vasıta verildiği, ama araçların kullanımına ilişkin bir kontrol mekanizması oluşturulmadığı tespit edildi.

Sayıştay müfettişleri, Ankara'da kullanılmak üzere görev edilen bir takım araçların yıl içerisinde Çeşme, Altınoluk, Akçay, Abant, Mersin gibi yerlerden yakıt aldığını tespit etti.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/milli-piyangodan-butceye-aktarilan-tutar-denetlenmedi-haberi-539022