Türkiye Gazetesi'nden Ziyneti Kocabıyık'ın haberine tarafından dünyanın başı birincil kez Hindistan’da ortaya çıkan ve kısa sürede bütün dünyaya yayılarak başat varyant hâle gelen Delta ve Delta Plus ile dertte iken, hemen de Mu varyantı ortaya çıktı. Dünya Sıhhat Örgütünün resmî olarak takibe aldığı varyant, şu ana kadar 40 ülkede görüldü. Afiyet Bakanı Fahrettin Koca Türkiye’de de 2 kişide Mu varyantı tespit edildiğini fakat bununla ilgili ek tedbire ihtiyaç olmadığını duyurdu. Mu varyantının bulaşıcılığı, daha fazla yayılıp yayılmayacağı ve aşılara aleyhinde direnci merak ediliyor. Bu konu ile ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Çetiner, Mu varyantı ile ilgili soruları cevapladı.

"SOSYAL AĞ SÖYLENTİLERİNE İNANMAYIN!"

Ilk Önce sosyal medya paylaşımlarında Delta’dan daha bulaşıcı olduğu kayıtlı Mu varyantı ile ilgili bu yönde bir ispat bulunmadığını ve sosyal medyada dolaşan söylentilere inanılmaması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Çetiner, yine de titiz olunması gerektiğini ifade etti. 

Mu varyantının başlangıçta ocak ayında Güney Amerika ülkelerinden Kolombiya’da görüldüğünü andıran Prof. Dr. Çetiner “Mu varyantının ne değin ölümcül, ne değin hızlı yayılan, aşılara dek dirençli olduğunu az önce bilmiyoruz lakin Delta varyantından öğrendiklerimiz kuşkuyu artırıyor. Bütün dünyanın gözü Mu varyantının üzerinde. Belçika’da tüm vakaların yüzde 1’ini, ABD de yüzde 2’sini oluşturuyor. Hatta Miami Üniversitesinin yaptığı bir egzersiz vakaların hemen hemen yüzde 10’unun Mu varyantı olduğunu gösteriyor. Varyantın çıktığı Kolombiya’da ise vakaların yüzde 30’u Mu varyantı. Bekleyip göreceğiz” dedi.

MUTASYONLARDAN KURTULMANIN YOLU AŞILAMA

Varyantların virüsün çabucak çoğaldığı, salgının kontrolden çıktığı bölgelerden kaynaklandığını söyleyen Prof. Dr. Çetiner “Değişim, virüsün kendini kopyalarken yaptığı genetik hatalardır. Virüs ne dek çok bölünür, çoğalır ve bulaşırlarsa o kadar fazla mutasyonu uğrama riski var. Mustasyonlar genellikle virüsü daha cılız kılıyor. Nadiren de daha güçlü ve korunaklı hâle getiriyor. Hindistan’da ortaya çıktığı zaman insanların o kadar önemsemediği Delta varyantı vakit içinde bütün dünyada görülen koronavirüs vakalarının yüzde 90-95’ini’oluşturdu. Benzer şeyi Mu’da yaşamamak için dikkat etmek gerek” diye konuştu.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/mu-varyanti-ne-kadar-tehlikeli-haberi-538138