Lafçı Gazetesi'nden Hayati Arıgan'ın haberine göre İstanbul düşüncesi ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'ne "Muhteşem Asır" dizisinin başrol oyuncuları ‘Muhteşem Süleyman' tiplemesini canlandıradan Halit Ergenç, ‘Hürrem Sultan'ı canlandıran Meryem Sarah Uzerli, ‘Pargalı İbrahim'i canlandıran Okan Yalabık ve dizinin üretimcisi TİMS Prodüksiyon Film ve Organizasyon Sanayi ve Ticaret Firmayı, tiplemelerin afiş görünümündeki görselini 1 Ocak 2012'de izinsiz kullandığı mazeretiyle Doğan TV Dijital Platform Şirketçiliği A.Ş. ve Teknosa İç ve Dış Ticaret A.Ş. firmasına tazminat davası açtı.

İZİNSİZ GÖRSEL İÇİN TAZMİNAT İSTEDİLER

Oyuncular ve üretim firmayı dava arzuhallerinde Doğan TV ve Teknosa'nın dizinin popülaritesinden yararlanmak emeliyle mahsullerinin pazarlanmasında ve reklamlarında kendilerinden izin almadan ve kontratsız görsellerini kullandıklarını belirtti.

Dizideki şahsiyet resimlerini bir arada bulunmak istemeyecekleri başka dizi ve film kişilikleriyle beraber kullanmak suretiyle haysiyet ve manevi haklarının yaralandığını ileri süren 3 oyuncu, parasal ve manevi tazminat arzında bulundu.

“TARİHİ KARAKTERLERİN TİPLEMESİ KABUL EDİLEMEZ” 

Doğan TV Demirören ve D-Smart avukatı aracılığıyla duruşmaya sunduğu yanıt arzuhalinde dava mevzusu resimde hak sahipliğinin tespitinin gerektiğini, tarihi karakterlerin tipleme olarak kabulünün olası olmadığını belirtti.

D-Smart'ın avukatı arzuhalinde, dava açan oyuncuların reklam afişinde beraber yer aldıkları tiplemeler ve sporculardan dolayı manevi çöküntü halinin kabul edilmeyeceğini belirtti.

D-Smart'ın TV kanallarıyla lisans uyuşmasının bulunduğunun yer aldığı arzuhalde bu sebeple komşu haklara sahip olduğu ileri sürüldü.

Teknosa firmayı ise ‘Televizyon alana 2 ay D-Smart aboneliği parasız' biçiminde tertip edilen reklam kampanyasında hazırlanan tanıtım ve metaryellerde katkıda bulunmadığı mazeretiyle davanın reddini istedi.

DURUŞMA OYUNCULARI HAKLI BULDU

İstanbul Düşüncesi ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'nde dün görülen mahkemeye taraf avukatları katıldı. Egemen kararını açıklayarak 3 oyuncu ve üretim firmasının davasını kabul etti.

Duruşma, "Muhteşem Asır" dizisinin başrol oyuncuları Halit Ergenç'in canlandırdığı 'Muhteşem Süleyman', Meryem Sarah Uzerli'nin canlandırdığı 'Hürrem Sultan' ve Okan Yalabık'ın canlandırdığı 'Pargalı İbrahim' tiplemesini Doğan TV Demirören ve Teknosa şirketinin reklam kampanyasında oyuncuların tiplemelerini karakterize eder biçimde afiş görünümündeki görselde izinsiz kullandığının anlaşıldığını belirterek her bir oyuncu için 300'er bin TL parasal tazminat, 5'er bin TL manevi tazminata hükmetti.

Duruşma aynı mazeretle şikayetçilerin dizinin üretimcisi TİMS Prodüksiyon şirketine de 600 bin TL tazminat ödemesine karar verdi.

Duruşma toplam bir milyon 515 TL tazminatı iki davalı işletmenin ortak olarak 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren faiziyle ödemelerine karar vermiş oldu.

Kaynak: www.sacitaslan.com