Sözcü Gazetesi'nden Hande Zeyrek'in röportajı...

– Ömrünü tiyatroya ve eğitime adayan usta isim anlattı…

Müjdat Gezen ve Gökmen Yüce'yla Kadıköy'deki Müjdat Gezen Tiyatrosu'nda bir araya geldik. Kızı Elif Gezen'le sahneye koydukları ‘Baba Kız' oyunu öncesi sorularımızı yanıtlayan Gezen, Gökmen Ulu'nun kaleme aldığı kitapta 'Ben deşifre bir adamım bilinmedik bir yanım çok değil ama bu kitapta varmış yahu!' diyerek kendisinin de şaşırdığını söyledi…

– Gökmen nasıl ikna ettin hayatını kaleme almaya?

Gökmen Yüce: 2019'da Uğur Dündar Belgeseli'nin galasını yaptık ve sohbet ederken bu hoş düşünce gündeme geldi. Uğur abi, “Gökmen, Müjdat'ı anlatmaya kaçıncı yüzyıldan başlayacaksın” dedi. (Gülüyorlar) Fiilen zorlandığım Müjdat abinin övgüye değer yönlerinden laf etmeyi sevmemesi oldu. Fakat yakınlarıyla, öğrencileriyle konuşarak, araştırarak gerekenleri öğrendim, yazdım.

Müjdat Gezen: Gökmen bana bugüne dek benim yazdığım 56 kitabı okuyup derleyip, filmleri seyredip bu işi yapacağını söyleyince bu değin emeğe acaba lüzum var mı dedim lakin çok büyük bir kitap olmuş. Uzun, tez okunan bir kitap. Bilinmedik bir yanım çok yok fakat kitapta varmış. Hatta Gökmen'e ben bunları nerede ne süre söylemişim? diye sordum.

Bir kar tanesinin çığa nasıl dönüştüğünü anlatıyor kitap…

G.U.: Müjdat Gezen'in bir kar tanesiyken, kocaman kartopuna nasıl dönüştüğünün en güzel örneği MSM'dir.

– Gökmen, bir duayenin yaşamını aktarırken endişeye kapılmadın mı?

G.U.: Hayır. İki yıl her tarafında hürmet, titizlik, sevinçle çalıştım. Müjdat Gezen editöryal bağımsızlığa çok saygılı bir üstat, hiç müdahalede bulunmadı. Onunla amaçlamak rahattır. Yüreğindeki sevgi kainatı doldurur.

– Topluma sevin sevilin diyorsunuz. Bunu nasıl başarıyorsunuz?

M.G.: Annem ve babamın 50 yıllık evliliklerinde yüksek sesle tartıştıklarına hiç şahit olmadım. Kahkaha, müzik beceriksiz olmazdı evimizde.

G.U.: Bir tespitim de şu: Müjdat Gezen, Mustafa Kemal aydınlanmasının en hoş meyvelerindendir.

Öğrencileriniz bize hiç parmak salladığı görülmedi kızmazdı diyorlar…

M.G.: Parmak sallamak ne onur kırıcı harekettir. Bir gün Fatih Altaylı ne değin hain gönüllüsünüz dedi. alçak gönüllü olmayı hain olmaya tercih ettim.

– Çalışman ne kadar sürdü?

G.U.: Bütün iki sene. Kitap ve belgelere dayanan aynı zamanlı tamamlandı. Sözcü Kitapçı yöneticisi Bilal Ak ve ekibi de kitaba yüreğiyle sarıldı.

– Bu süreçte Müjdat Gezen'den çok şey öğrendiğini yazmışsın. Neler öğrendin?

G.U.: En zor koşullarda zeka hayata gülümsüyor. Müjdat Gezen bir yaşam sanatı geliştirmiş. Öğrendiklerim kitaba kuvvet sığdı, buraya hiç sığmaz.

M.G.: Ben de Gökmen'den nasıl soru sorulması gerektiğini öğrendim. Çünkü toplum soru sormaz oldu. Gökmen sorularıyla beni açtı. Samimiyet ortaya çıktı.

– Türkiye'nin yüzünü güldüren adam diyorlar size. Peki sizin yüzünüz gülüyor mu Müjdat Bey?

Yüzüm gülüyor lakin zıt anlamda. Gülünç hallerine gülüyorum. Kısa sürede Merkez Bankası sorumlusunun değişmesi. Maliye Bakanının değişmesi… Bu değişimlerin bir şey açıklama etmediği finansal durumumuzun değişmediğinden kesin oluyor. Bir mizahçının kendi denetimini oto sansürünü fazla uygulamasını doğru bulmam. Onun için ağzıma geleni değil aklıma geleni söylüyorum.

"Kindar insan sola yatık yürür, kin yüreğe yüktür"

– İnsanlar gülmüyor. Bardağın batmış kısmını bakmak nasıl mümkün olacak?

Çok üzülüyorum. Lakin birincil seçimlerde mutlu olmayı deneyin hazır mı? Benzer ülkede benzer fikirlerde yaşıyoruz ama sen gel diğer taraftan benim içimdeki Müjdat'a sor. Bir gözümde yaş varken ötekinde sevgi perdesi var. ara sıra yalnız sevgi perdesiyle dünyaya bakmaya çalışıyorum.

– En büyük pişmanlığınız nedir?

Bursa'da MSM'yi başlamak. Her şeyimi sattım ve Nilüfer Blediyesi'nin sanat arsasına bir bina yaptım. Bu binanın merdiven boyu beceriksiz diye müsade vermediler. Sonradan müsade vermeyen iki kişi de FETÖ'cü çıktı. Arada Müjdat gitti gümbürtüye.

– 60 yıldır politik tiyatro yapan bir ad olarak tiyatrolarda politikacıları eleştirilseler dahi izleyici koltuğunda bitmiş görür müyüz?

Gayet natürel göreceksiniz. Ülkelerde inişler çıkışlar olur. Bu iniş yakında çıkışa dönecek.

– Bin bir emekle Türkiye'ye hediye ettiğiniz okulun yakılması… İfadeye çağrılmanız… Üzüldüğünüz olaylar yaşadınız… Kırgınlıklarınız var mı?

Unutuyorum. Kindar değilim. Ayıp kazanç bana. Fazla kindar insanlara bakın sola yatık yürürler. Kin yüreğe yüktür.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/mujdat-gezen-alcak-gonullu-olmayi-alcak-olmaya-tercih-ettim-haberi-542324