Dünya'nın haberine göre Boru hattı kullanmadan karasal sıkıştırılmış (CNG) ve sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) dağıtıcılığı yapan Naturelgaz'ın bu hafta gerçekleştirilecek olan halka arzı TL'de sert düşüşün olduğu haftaya denk gelirken, kur risklerinin olmadığına dikkat çeken şirketin Genel Müdürü Hasan Turan arzın ertelenmeyeceğini söyledi.

Naturelgaz'ın halka arzı için 25-26 Mart'ta istek toplanacak.

Global Yatırım Holding'in iştiraki Naturelgaz'ın Genel Müdürü Turan, şirketin bir kur riski olmadığı ve yatırımcı talebi devam ettiği için halka arzda geri adım atmayacaklarını söyledi.

Şirketin resmi olarak halka arz olacağını geçen hafta açıklamasının arkasında hafta sonunda TCMB başkanının görevden alınmasıyla birlikte TL tarihi kayıplarından birini yaşarken, borsa da yüzde 9 geriledi.

Turan, halka arz öncesi bu sabah Reuters ile gerçekleştirdiği söyleşide, "Dün kendi içimizde bir toplantı yaptık. TL'deki layık kaybının halka arzımızda bir değişikliğe gidecek bir durum yaratmayacağını düşünmüyorum... Yatırımcıların talebinin olacağını düşünüyoruz... Operasyonlarımızda kur riski taşımıyoruz, borçluluğumuz düşük" dedi.

Naturelgaz'ın toplamda 100 milyon liraya yakın borcu olduğunu, bunun da yarısının dolar cinsi olduğunu bildiren Turan, şirketin bir takvim FAVÖK'ü kadar borcu olduğunu ifade ederek halka arz gelirlerinin bir kısmı ile de borç ödemesi yapılacağını söyledi.

Şirket operasyonlarında kur riskini ayrıntılarıyla çıkardıklarını açıklayan Turan, bununla ilgili adımları 3-4 yıl önce attıklarını belirterek, "Evvelden dövize endeksli doğalgaz alımımız vardı, biz şirketin gider ve gelirlerini TL'ye çevirdik. şimdi doğalgaz alımımız TL üzerinden, biz operasyonlarımızdaki kur riskini adamakıllı çıkardık. TL-TL çalışmaya başladık. En kayda değer adım bu" diye konuştu.

Naturelgaz'ın karşılıklı satışı dahil halka arz edilen paylarının piyasa değeri 267 milyon lira olacak. Bu miktar içinde şirket sermaye artışı yöntemiyle satılan paylardan takriben 127 milyon lira gelir elde edecek.

Payların tamamının satılması halinde şirketin sermayesinin yüzde 27.3'ü halka talep edilmiş, piyasa değeri ise takriben 1 milyar lira olacak. Halka arza fazladan istek gelmesi durumunda 3.1 milyon hisse daha satışa konu edilebilecek.

Halka talep edilecek hisselerin yüzde 60'ı yurtiçi bireysel, yüzde 30'u yurtiçi kurumsal ve yüzde 10'u ise tanıdık olmayan yatırımcıya tayin edildi.

Halka arzda konsorsiyum liderliğini Vakıf Yatırım, benzer liderliği ise Global Menkul Değerler yapacak.

"Gelir, işletme sermayesini güçlendirmek için kullanılacak"

Turan halka arzdan beklenen yaklaşık 130 milyon lira gelirin manâlı bir kısmının donanım yatırımları için kullanılacağını belirterek, "Bu da bize ek kapasite sağlayacak. Diğer bir kısmı borç kapatmak için, bir kısmı yurtdışı yatırımları para sağlamak için, bir kısmı da işletme sermayesini güçlendirmek için kullanılacak" dedi.

Turan geçen yıl yaklaşık 700 milyon metreküp büyüklüğe sahip Türkiye boru hattı dışı doğalgaz nakliye pazarında yüzde 24.9 pay ile pazar lideri olduklarını açıklama etti.

BOTAŞ'tan ve özel tedarikçilerden aldığı gazı müşterilerine kara araçları yoluyla dağıtan şirket geçen yıl yüzde 4.6 artışla 453 milyon lira olan satmak geliri elde etti. Gelirlerin yaklaşık yüzde 80'ini dökme gaz olarak nitelenen imalat tesislerine ve otellere CNG ve LNG satışları oluşturdu.

Turan gelirlerde yüzde 15 ile ikinci büyük kısmı oluşturan ilçelere doğalgaz dağıtım işinin ise önümüzdeki yıllarda diğer etkinlik alanlarından daha hızlı büyüyeceğini açıklama etti.

Gelirlerin yüzde 4'ü ise taşımacılıkta kullanılan CNG satışından geliyor. Şirket Türkiye'de CNG kullanan araç filosunun ahenkli olarak büyüyeceğini öngörüyor.

Şirket bir öteki artış alanı olarak doğalgaz dağıtım ağından mahrum Afrika ülkelerini görüyor. Turan pandemi ardından yurtdışı yatırımlarını sürdüreceklerini belirterek, yurtiçinde olduğu değin yurtdışından da kazanç elde eden bir şirket haline gelmeyi hedeflediklerini belirtti.

Naturelgaz'ın net kârı geçen yıl iki kat artışla 90.2 milyon lira oldu.

Kaynak: dunya.com

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/naturelgaz-halka-arz-surecini-ertelemeyecek-haberi-530346