TV100'den Birsen Altuntaş'ın haberine göre Ömer Faruk Sorak ve Prof. Erol Aydınlık’ın da ödev alacağı filmin duyurulmasının ardından Neşet Ertaş’ın ailesi harekete geçti ve şu yazılmış açıklamayı yaptı:

“Merhum Neşet Ertaş’ın hayatının sinema eseri olarak çekilmesi yönünde bazı film yapımcısı birey ve kuruluşlar kadar bazı araştırmalar yürütüldüğünü öğrenmiş bulunmaktayız.
Öncelikle belirtelim ancak, Neşet Ertaş’a hayatta iken her zaman bu nesil teklifler gelmesine karşın, kendisi ile ilgili yalnızca belgesel yapılmasına rıza göstermiş, sinema filmi konusuna asla müsaade etmemiştir.

Bu durumun birçok tanığı vardır. Ayrıca bu konuyu vasiyet olarak bize itimat ettiği için ve bizler de hiç bir şekilde babamızın çizgisinden ayrılmadığımız için, müsade etmemiz zaten mümkün değildir.

Neşet Ertaş’ın ailesi ve mirasçıları olarak dobra dobra ve önemle spesifize etmek isteriz ama, bu hususta bizlerden herhangi bir izin veya muvafakat alınmamıştır.

Ayrıca çekilmesi muhtemel bir filmde isimlerimizin veya hayatımızdan kesitlerin vs.’nin de herhangi bir şekil ve şartta yer verilmesine izin ve onayımız yoktur.

Yapılmakta olduğunu öğrendiğimiz film çalışmasının, Telif Hakları ile ilgili yasa ve yönetmelikler öncelikle edinmek üzere, ilgili mevzuata ayrıntılarıyla aykırı olduğu dobra dobra ortadadır.

İlgili film yapımcısı birey, kişiler ve firmalara noter vasıtası ile gerekli ihtarnameler gönderilmiştir.

Gelişmelere kadar gereken tüm yasal ve hukuki adımlar atılacaktır.

Vasiyetinin bilinmesine karşın, böyle bir projenin içinde bulunmayı kendilerine yakıştıranların, Neşet Ertaş’a ve onun felsefesine ne kadar uzakta kişiler olduğunu da halkımızın takdirine bırakıyoruz.

Türk müzik kültürünün ve Anadolu millet geleneğinin en önemli damarı olan “Türkü” kültürünü naçizane! temsil eden Neşet Ertaş’ın en büyük mirası, halkımızın yüce gönlüne emanet ettiği eserleri ve türküleridir. Hayatı boyunca halktan ve Hakk’tan yana olan babamızın isminin böyle yasadışı bir durumun içinde geçmesi son derece üzücüdür.

Yıllarca gözünün içine bakılarak sömürüldüğü yetmiyormuş gibi,
– “Halka malolmuş olan Neşet Ertaş’ı çok sevdiğimiz için”…
– “Nitelikli ve iyi niyetli bir meslek olacak”…
– “Abdallar, Anadolu kültürü ve ülkemizin hayırı için” !!!
– “Başka şeyde gözümüz yoktur”… gibi süslü ve günahsız kelimelerin arkasına saklanılarak, vefatının ardından da halâ sömürülmek isteniyor.

“Rızasız bahçenin gülü derilmez!” diyen bir insanın hayatının, vasiyeti bilindiği halde ve bizlerin de her tarafta beri muhakkak konuşma koymamıza rağmen, rızasızca film yapılmaya kalkışılması “iyi niyetli bir meslek” midir, yahut “iyice duygusallık” mıdır?

“Kitap okumayan, belgelere dayanan seyretmeyen millet da Neşet Ertaş’ı tanısınlar!” diye, babamızın vasiyetini çiğneyerek, maneviyatımızı satmıyoruz!

Bu bağlamda önerge götürülen rejisör, senaryo yazarı, oyuncu ve müzisyenlerin, nasıl bir işin içinde olacaklarını vicdanlarında tartmalarını rica ediyoruz.

“Halkın sanatçısı”nın çocukları olarak, önce Allah’a, daha sonra adalete ve babamıza her zaman sahip meydana çıkan, doğruyu gören halkımıza sığınıyoruz.

Saygılarımızla. 26.08.2021
Neşet Ertaş’ın Ailesi:
Nigâr Leyla Ertaş
Döne Ertaş
Hüseyin Ertaş
Canan İlhan"

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/neset-ertasin-ailesinden-cok-sert-aciklama-haberi-537527