CHP Zonguldak Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu üyesi Deniz Yavuzyılmaz, Ankara-Niğde otoyolu yapım sürecinde ihaleyi bölge ERG Şirketler Grubu lehine ek vakit verilmesi ve şirket kusuru nedeniyle gecikmeden dolayı 156 milyon 780 bin Euro’luk (2.8 milyar TL) kamu zararı olduğunu açıkladı.

EK İŞLETME SÜRESİ

Yavuzyılmaz, 2.87 milyar liralık oluşan zarara ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na, Karayolları Genel Müdürlüğü yöneticileri hakkında ‘görevi kötüye kullanma’, ‘fesat karıştırma’ suçlarından şikayetçi oldu.

İddiasını, 2017 yılına ilişkin Sayıştay Raporu’na dayandıran Yavuzyılmaz, Ankara-Niğde Otoyolu İşi’nin yapım süresi başlangıcının, şirkete ek işletme süresi verilecek şekilde mevzuata aykırı düzenlendiğini tespit ettiklerini belirtti. Yavuzyılmaz, şunları kaydetti:

“Sayıştay raporuna göre; resmi olarak işin üretim süresinin başlayabilmesi için, tatbik sözleşmesinin yürürlüğe girmesi gerekiyor. Yürürlüğe girebilmesi için ise tatbik sözleşmesinin imzasından sonradan, şirketin bir takım şartları 180 gün içinde yerine getirmesi gerekiyor. Oysa kullanım sözleşmesi 360 gün sonradan yürürlüğe girebiliyor. Sahada ise fiili şart ayrı. resmen işin üretim süresi başlatıldığında, işin 360 jurnal kısmı zaten üretilmiş durumda.”

KAMUYA DEVİR ERTELENDİ

Tatbik sözleşmesinin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üretim fazla işletme süresi işletildiği için yürürlükten önce yapılan işler nedeniyle kısalan yürürlük sonrasındaki yapım işlerindeki 360 jurnal sürenin, işletme süresinin sonuna eklendiğini bildiren Deniz Yavuzyılmaz, bu nedenle işletme süresinin uzadığını, otoyolun kamuya devrinin de 360 gün ötelendiğini belirtti. Yavuzyılmaz, “Görevli şirkete de bu zaman değin garanti ödemeleri peşkeş çekilmiş oluyor” dedi.

ERBİLGİN AİLESİ KİM?

Odatv’nin haberine göre ihaleyi alan ERG Şirketler Grubu boğazın en fiyatı yüksek yalısının satışıyla 2006 yılında gündeme geldi. Şirketin 2017 yılında yaşamını yitiren Barajlar kralı diye bilinen kurucusu Sami Müfit Erbilgin, dünyaca ünlü Forbes dergisinin yalısını, dünyanın en pahalı dördüncü evi duyuru etmesiyle haberlere konu oldu.

Dünyanın en pahalı dördüncü evinin sahibi Müfit Erbilgin’in ve şirketinin ücret listesinde adının olmaması ağız dalaşı yaratmıştı.

HANGİ ALANLARDA VAR

Şirketin sitesinde bulunan bilgiye göre 1966 yılında kurulan işyeri, projelerin planlanması, proje, imalat, inşaat ve montajı konularında faaliyet gösteriyor. Sitedeki bilgiler şöyle:

“Kuruluşundan bu yanlamasına, ERG çoğu baraj, hidroelektrik santral, sulandırma ve kanalizasyon tesisleri, hava alanları, yollar, köprüler vb. inşaat işlerinin proje ve inşaatını başarıyla tamamlamıştır. Temel faaliyet alanları: Dağıtılmış endüstriyel tesisler ile altyapı yatırımları proje ve mühendislik hizmetleri. Baraj, havalimanı, termik santral, vb., altyapı ile endüstriyel tesislerin tüm inşaat, imalat ve montaj işlerinin yapımı. Her türlü altyapılar inşaatı, Her tür çelik inşa inşaat işlerinin planlama, projelendirme, imalat ve montaj işleri.”

TEMA’DAN AKKUYU’YA

TEMA Vakfı kurucuları aralarında bulunan Sami Müfit Erbilgin’in Akkuyu Nükleer Santraline de önerge vermişti. Projenin belli başlı müteahhidi Rus Atomstroyexport şirketi, Tepe İnşaat, Rönesans, Cengiz İnşaat, Tekfen İnşaat, Gama Holding, Doğuş İnşaat, Nurol İnşaat, ERG İnşaat, İspanyol Tecniacas Reunidas ve YDA ile birlikte ERG inşaata da nükleer santral sürecinde yapılacak işler konusunda veri vermişti.

Kaynak: www.superkulup.com URL: https://www.superkulup.com/nigde-otoyolunda-2-8-milyarlik-kamu-zarari-kim-bu-firma.html