Senelerdir Evim şirketlerinin yüz binlerce kişiyi mağdur ettiğini yazmıştık. Bugün OdaTv’nin gündeme taşıdığı o haber; İnşaat ve otomotiv sektöründeki dalgalanmaları fırsat haberdar olan bir takım girişimciler, vatandaşın konut ve vasıta sahibi olma hayallerini manipüle ederek ve ufak birikimlerini kullanarak holdingleşiyor, vaatlerse genellikle boş çıkıyor.

‘Evim’ şirketlerine tepkiler çığ gibi: Şikayet yağıyor

Evim sistemleri, bu düzenin en büyük örneği.

İşleyiş şöyle:

Katılımcılar, belirtilmiş miktarlarda para yatırarak sisteme antre yapıyor.

Model “faiz ödemeden, kişinin bütçesine göre, dilediği yerden istediği gayrimenkulü alabilmesini sağlar” tezi üzerine kurulu.

Aslında, halk müziği arasında ‘altın günü’ olarak da aşina, yatırım amaçlı toplanmanın gelişmiş bir versiyonu.

Ev almak isteyen kişiler aralarında (40, 60, 80, 100 ya da 120 karakter) gruplar oluşturuluyor. Grup üyelerinin ödedikleri taksitlerle her ay bir ev bedeli birikiyor ve Noter huzurunda yapılan ‘kura’ ile sırayla her ay bir üyenin ev bedelinin teslimatı gerçekleşiyor.

Oysa,

Bu şirketler, piyasa koşulları karşı bir stabilite gösteremediği için, kısa süre daha sonra iflasın eşiğine geliyor. Yatırılan paraların, şirketleri holdingleşmesi için kullanılması da süreci hızlandırıyor.

Bu sistemler, ekonomide ‘Ponzi’ olarak adlandırılıyor.

NEDİR BU PONZİ DÜZENİ

Ponzi Oyunu veya Ponzi Düzeni (İngilizce: Ponzi Scheme), yüksek kâr getiren bir imal varmış gibi göstererek yatırımcıları sisteme katmayı amaçlayan ve ilk yatırım yapanlara ödemenin sisteme daha sonra katılanların parasıyla yapıldığı bir üçkâğıt yöntemidir. Apaçık yüksek kâr getiren bir imal olduğu, bu üretim sayesinde yatırımcılara para ödendiği iddia edilir ve bu sayede sisteme yeni yatırımcılar çekmeye çalışılır. Ponzi oyununa katılımlar bittiği vakit, besbelli kâr getiren bir imal olmadığı için yeni yatırım yapanlara ödeme yapılamaz, sistem çöker ve ponzi oyunu sonlanır.

Sistemin Türkiye’de tutmasının nedenlerinden biri de ‘dingin gelir’ adı aşağıda pazarlanması.

Türkiye’de ‘evim mağdurları’ olarak anılan on binlerce aile var.

Birevim Ev Değil Tasa Sahibi Elde Etmek İçin En Kolay Yol

EVİM SİSTEMLERİ NEYİ AMAÇLIYOR

Aynı sistemle işleyen Katılım Evim borsaya açılıyor. Sistem mağduru olan aileler, bilhassa sosyal medyada kurdukları gruplarla haklarını aramaya devam ederken, idare kurulunun borsaya başlamak istediği haberleri gündeme geldi.

19 Mart 2023 tarihli haberde yer alan ifadeler şöyle:

“Katılımevim Tasarruf Finansman A.Ş. (KTLEV) halka talep edilecek. Şirket, ek satışlarla birlikte toplam 37,5 milyon lotu halka talep edecek ve halka arz açık sözlülük oranı yüzde 25 olacak.”

Katılımevim Tasarruf Finansman A.Ş. (KTLEV) halka arz tarihi SPK onayının peşinde açıklanacak. KTLEV halka arz işlemlerinin 2023 yılının ilk yarısında tamamlanarak yatırımcılara halka arz tarihinin duyurulması bekleniyor.

Sistemin sağlıklı çalışmıyor olması bir yana sağlamlığı kanıtlanamamışken ve hala on binlerce aile mağdurken, böyle bir şirketin borsaya açılması ne değin akla yatkın olur, bilinmez…

Yakın zamanda yaşanan JetPa örneği, bu sorulara olur ya bir nebze yanıt olur.

Birevim mağdurları gün geçtikçe artmaya devam ediyor

Kaynak: www.superkulup.com URL: https://www.superkulup.com/on-binlerce-magdur-aile-varken-katilim-evim-borsaya-girmek-istiyor.html