Sözcü Gazetesi'nden Latif Sansür'ün haberine tarafından Türk Tabipler Birliği (TTB) Insanlar Sağlığı Kolu Başkanı ve Pandemi Alıştırma Grubu Üyesi Nasır Nesanır, küresel anlamda gitgide artarak başat ayla gelen Delta varyantından aşısızların daha fazla etkileneceğini, böylece aşısızların pandemisi olacağını söyledi.

Aşısızların pandemisinde hastaneye yatış, yoğun bakım ve ölüm verilerini daha fazla ön plana çıkacağını söyleyen Nesanır, “ABD'de ayrıca başka ülkelerde ölümlerin yüzde 98'i aşısız kişilerde görülüyor. Aşısızların pandemisi bundan sonra bireysel, topluluk, mahalle, ilçe, il, alan, ülke düzeyinde görülecektir.

Yüksek aşılama alanlarıyla cepheli düşük aşılı bir bölge için salgının şiddeti çok yüksek olur. Salgın afiyet sistemini tıkayacak ve daha fazla insan ölecek.

aynı zamanda virüs aşılamanın düşük olduğu bir bölgede aynı anda fazla pozitif kişiye bulaşırsa yüksek aşılı bölgelere sıçrayarak salgınının şiddetini artıracak. Bu durumda belirleyici olan aşılamanın hızının delta virüsünün bölüştürme hızını geçebilmesidir” diyerek varyantın önlenmesinde içten ve transparan bilginin önemine uyarı çekti.

“DELTA ORJİNAL VİRÜSTEN YÜZDE 225 DAHA POZITIF YAYILIYOR”

Nesanır, Delta varyantı nedeniyle Afrika'nın pandeminin bir buçuk yıl içindeki en kötü haftasını yaşadığına uyarı çekti. Nesanır, “26 Afrika ülkesi, onaylanmış Covid-19 vaka sayılarının Mayıs ayına kıyasla Haziran ayında yaklaşık yüzde 50 ya da daha artı arttığını açıkladı.22 Afrika ülkesinde onaylanan Delta varyantının, orijinal virüsten yüzde 225 daha çabuk yayıldığı saptandı” şeklinde konuştu.

“GÜNEYDOĞU ASYA ÜLKELERİ KABUSU YAŞIYOR”

Güneydoğu Asya ülkelerinin de çabucak yayılan Delta varyantı ve aşılama hızının düşük olması sebebiyle bir kabusu yaşadığını söyleyen Nesanır, “800 milyon insanın yaşadığı Güneydoğu Asya ülkelerinde salgın Delta varyantının etkisi ile Latin Amerika ve Hindistan gibi daha önce ağır darbe almış yerleri geride bıraktı. Vakalar geçen hafta yüzde 41 artarak yarım milyonun üzerine çıktı. Ölümler, Çarşamba gününe kadar geçen yedi gün içinde yüzde 39 artarak dünyadaki en çabuk artışı gördü” dedi.

”TÜRKİYE'DE BAĞIŞIKLIK İÇİN YÜZDE 85 AŞILAMA GEREKİYOR”

Delta varyantının diğer virüs türlerine tarafından yüzde 50 daha bulaşıçı ve daha çabuk yayıldığını hatırlatan Nesanır, “Delta için öngörülen bulaşma katsayısına tarafından Türkiye'de daha önce nüfusun yüzde 70 aşılanılırsa erişilebileceği düşünülen kitle bağışıklığının artık yüzde 85 olması gerektiğini söyleyebiliriz” diyerek aşılanmamış kişilerin tehlike aşağıda olduğunu kaydetti.

BÜYÜKLER AŞILANDIKÇA, GENÇ VE AŞISIZLAR RİSK ALTINA OLACAK

Çocuklar ve 50 yaşın altındaki yetişkinlerde delta enfeksiyonunun 2,5 kat daha pozitif olduğuna dikkat çeken Nesanır, şimdiye dek 5 ila 12 yaş arası çocuklar için hiçbir aşının onaylanmadığını, onlarca ülkede 12-18 yaş grubuna aşıya başlanılmadığını hatırlattı. Daha büyük yaş grupları aşılandıkça daha genç ve aşısız olanların herhangi bir varyantla Covid-19’a yakalanma riskinin daha yüksek olacağını kaydetti.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/onemli-uyari-delta-varyanti-asisizlarin-pandemisidir-haberi-535746