Sözcü Gazetesi'nin haberine kadar merkezi ABD'de bulunan Freedom House (Serbest Evi) adlı akıl kuruluşunun yıllık raporunu yayınladı. 2020 yılında salgının etkisiyle dünya genelinde demokrasideki düşüşün hızlandığı ve otoriter liderlerin daha da cesaretlendiği tespiti yapılan raporda Türkiye açısından da pek güzel bir tablo ortaya çıkmadı.

210 ülke veya bölgenin değerlendirildiği sıralamada Türkiye 151'inci olabildi. ‘Özgürlük olmayan ülkeler' kategorisinde bulunan Türkiye, bu sıralamada böylece çok Afrika ülkesinin de ardındaki kaldı. İlk üçte Finlandiya, Norveç ve İsveç yer aldı. Onu Almanya (19), İngiltere (27), Fransa (40), Yunanistan (50), ABD (61), Gana (66), Surinam (71), KKTC (73), Senegal (84), Nijer (123), Kenya (125), Uganda (146) gibi ülkeler izledi.

YARI YARIYA DÜŞTÜ

Türkiye özgürlüklerin son 10 yılda en çabuk gerilediği ülkeler aralarında ise ikinci oldu. Türkiye'nin özgür puanı 10 yılda 63'ten 32'ye düştü. Yani yaklaşık olarak sanki yarıya geriledi. Özgürlüğün en fazla gerilediği ülke ise 39 puan kaybeden Finansal oldu.

Raporun Türkiye ile ilgili kısmında başlıca eğilim medyanın hükümetin duruşunu yansıttığı ve sıkça benzer manşetlerin atıldığı kaydedildi. Bazı egemen gazete ve internet sitelerinin ise büyük bir siyasi baskı aşağı oldukları ifade edildi.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/ozgurluklerde-en-cok-gerileyen-ikinci-ulkeyiz-haberi-529410