Sözcü Gazetesi'nin haberine göre Almanya’da BioNTech isimli şirketin kurucu ortakları Özlem Türeci ve Uğur Şahin, corona virüsü aşısı geliştirme süreçlerini yakından anlatan kitabın tanıtımı kapsamında İngiliz The Times gazetesine konuştu.

Gazeteye detaylı açıklamalarda yer alan bilim insanları, corona virüsünün uğradığı mutasyonların hemen şimdi emekleme aşamasında olduğunu duyurarak durumun çok daha farklı boyutlara gidebileceği uyarısında bulundu.

Zoom üzerinden soruları yanıtlayan Şahin, “Virüs mutasyona uğramaya devam edecek. Uzun bir savaş olacak. Şu lahza yalnızca mutasyonun birincil jenerasyonunu görüyoruz. Şu lahza kullanılan aşılar corona virüsünün vücuda saldıracağı alanlar olan burun, ağız ve ciğerlerdeki geçişi engelliyor. Ama virüs oyunu değiştirecek yeni şeyler öğrenebilir. Mutasyonlar diğer noktalardan geçiş yaparak hastalığı bulaştıracak yollar bulabilir” yorumunu yaptı.

“MU OLMASA BAŞKASI OLUR”

Son dönemde Türkiye’de de tespit edilen ve Mu varyantı olarak adlandırılan yeni değişim ile ilgili de çalışmaların sürdüğünü söyleyen Şahin, verilerin analiz edildiğini altını çizdi. Şahin, “Mu varyantı, aşıların yarattığı korumayı geçemese bile başka bir dönüşüm bunu gerçekleştirebilir” dedi.

Üçüncü doz fikrini desteklediğini söyleyen Şahin, “Bağışıklık azalıp, enfeksiyon riski doğuracak seviyeye geldiğinde üçüncü doz aşı iyi bir hafıza. Daha eksik enfeksiyon olması daha iyi çünkü bu durumda virüs her seferinde daha tehlikeli bir mutasyona dönüşebilir” ifadesini kullandı.

Aşı karşıtları ile ilgili de yorumlama yapan Şahin, “Bu sadece Covid-19’la mücadele yok. Data kirliliği ile de ilgili. İnternette içten ve hatalı bilgi fazla var. Eğer aşı karşıtıysanız sizin düşüncenizi destekleyecek içerik her zaman bulabilirsiniz” dedi. İşin siyasileştirilmemesi için aşı çalışma verilerinin kamuya açık olduğunu söyleyen Şahin, “Başladığımız günden beri birincil klinik deneme verilerini yayınlıyoruz” dedi.

ŞAHİN: "AŞI OLURKEN ENDİŞEM VARDI…"

Corona virüsü aşısını ilk olanlardan olan Şahin ve Türeci, “Aşımızı Ocak ayının sonunda olduk. Çalışma hızımızı yavaşlatmamak için tüm çalışanlarımızın aşı olması sürecinin bir parçasıydı. Ilk Olarak aşı olmadan önce endişelerim vardı. Yaş grubumu beklemeden aşı almak ahlak olarak doğru  muydu gibi… Ama herkes aşı olmamı söyledi ve hiçbir bağlı tesir olmadı. Aşı ayrıntılarıyla iyi bir aşı” ifadesini kullandı.

Türeci ise, “Eğer tabi etkiden çekiniyorsanız hiç ilaç almayın ya da hiç yemek yemeyin. Aşı olurken çok kendimden emindim. Aşı edinmek sırtımdaki bütün yükü kaldırdı. Virüs ile kastetmek hepimizi çok kırılgan yapmıştı” yorumunu yaptı.

Türeci, mRNA teknolojisi kullanan aşıyı deneme süreçlerinin de detaylarını paylaştı. Türeci, “Pandemi bizim ilk önce denediğimiz alan oldu. Aşının başarısı mRNA teknolojisinin koskocoman potansiyeli olduğunu gösterdi” dedi. Türeci, “mRNA bazlı aşıları geliştirmeye yıllar önce başlamıştı. Aşının etkili olması ve düzenli olarka verilmesi gerekiyordu” ifadesini kullandı.

“CORONA VİRÜSÜ GİTMEYECEK”

Türeci hem mRNA aşılarının gelecekte alerji gibi hastalıkları da engelleyebileceğinin altını çizdi. Türeci, “Fakat aşının corona virüsüne aleyhinde başarılı olması bunun derhal diğer hastalıklarda da kullanılacağı anlamına gelmesin. Bütün koşullar ve durumlar ile ilgili araştırma yapmalıyız” dedi.

Şahin ise, “Geriye Doğru dönüp baktığımda her şeyin yolunda gittiğini söyleyebilirim. Zor bir savaş olmasına rağmen, bunu değiştirmek istemezdim. İkimize de Covid-19 bulaşmadı. Fazla dikkatliyiz ve tüm önlemleri alıyoruz. dikkat etmek çok önemli bir konu. Bu virüsün  gitmeyeceğini çok iyi biliyoruz” yorumunu yaptı.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/ozlem-tureci-ve-ugur-sahinden-carpici-mu-varyanti-aciklamasi-haberi-538366